Британският вариант на коронавируса засечен и в Унгария

Британският вариант на коронавируса засечен и в Унгария

Новият вариант на коронавируса, който се предава по-лесно и който бе засечен първо във Великобритания, вече е открит и в Унгария, съобщиха здравните власти в Будапеща, цитирани от Ройтерс. Това става седмица след като страната вдигна забраната върху пътническите полети от Острова.

Правителството на премиера Виктор Орбан миналата седмица продължи частичната карантина, въведена в началото на ноември, до началото на февруари, за да попречи на разпространението на инфекцията. Започна, макар и доста бавно, ваксиниране на населението.

Новият вариант на вируса е бил засечен в проби от трима заразени, съобщи главната здравна инспекторка Сесилия Мюлер. Беше ясно, че няма как да се избегне появата му и у нас, в Унгария, каза тя.

Въпреки забелязващия се напоследък спад в броя на активните случаи и на хоспитализираните Мюлер подчерта, че не може да се препоръча разхлабване на действащите ограничения.

До днес в Унгария - страна с 10-милионно население - са регистрирани 345 710 заразени с коронавируса от началото на пандемията и 10 948 смъртни случая. Хоспитализираните са близо 5000, което е сериозно бреме за здравната система.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?