Британското правителство с нов по-строг законопроект за имиграцията

Британското правителство представи нов законопроект за имиграцията, с който се надява по-лесно да бъдат експулсирани нелегални имигранти и да се попречи на мигранти да ползват социални придобивки, на които нямат право, съобщи ДПА.

Премиерът консерватор Дейвид Камерън се опитва да реши проблема с имиграцията, след като социологическите анкети сочат, че антиимигрантската Британска партия на независимостта (БПН) иззема гласове от Консервативната партия.

Проектът лишава от възможност нелегални имигранти да откриват банкови сметки, а наемодателите на жилища ще бъдат задължени да проверяват имигрантския статус на наемателите си.

Като част от усилията за намаляване на "здравния туризъм" новата законова мярка ще изисква от временните мигранти, напр. студенти от чужбина, да правят вноски в националната здравна служба.

Според промените броят на аргументите, въз основа на които имигрантите могат да обжалват съдебното решение за репатриране, се съкращава от 17 на четири. Така ще бъде намален броят на хората, които се позовават на Европейската конвенция за правата на човека, за да осуетят своето депортиране от Великобритания.

Законопроектът идва след 12-годишни безуспешни опити на британското вътрешно министерство да експулсира радикалния мюсюлмански духовник Абу Катада. Той се позовава на правозащитното законодателство, за да не бъде депортиран в Йордания, където ще бъде съден за тероризъм. Според новите правило екстрадираните престъпници ще могат да обжалват едва след екстрадицията си от Великобритания.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей каза пред Би Би Си, че законопроектът цели да направи по-трудно за нелегалните имигранти да остават в Обединеното кралство. Тя е обещала до парламентарните избори през 2015 г. имиграцията от страни нечленки на ЕС във Великобритания да спадне до под 100 хиляди годишно. През 2012 г. техният брой е бил 176 хиляди, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Европа