Британци ще разработят варианти за газовата връзка с Гърция

Британци ще разработят варианти за газовата връзка с Гърция

Британската фирма “Якобс Консълтънси“ бе избрана да предложи варианти за изграждане на междусистемната газова връзка България – Гърция, съобщиха от “България енергиен холдинг“ (БЕХ) във вторник. .

Обхватът на консултантските услуги на дружеството за изпълнението на предпроектното проучване включва също така изработването на технико-икономически анализ на ефективността от изграждането на междусистемната газова връзка, както и изготвянето на начална екологична оценка. “Якобс“ трябва да проучи и възможните източници за финансиране и цялостно консултиране при структурирането на последователните етапи на развитие на проекта и разработване на бизнес модел на инвестицията, допълниха от БЕХ.

Процедурата за избор на консултант бе обявена на 15 юни във връзка с yсвояването нa отпуснатите 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване. Едно от нейните основни изисквания е изграждането на междусистемната връзка да започне през 2010 г.

До седмица БЕХ трябва да подаде и апликационните форми за финансирането от ЕК на този проект и аналогичния одобрен от Брюксел, но за връзка с Румъния.

Изграждането на двете риверсивни връзки е от важно значение за страната с оглед диверцификацията на източниците на природен газ и повишаване на енергийната сигурност на страната, която в момента с единствената руска тръба от Ръмяния е изключително уязвима.

Избраният консултант е дъщерна компания на американската “Якобс Енджинийринг Груп“, която предоставя консултантски и инженерингови услуги за множество глобални проекти в сферата на рафинериите, петро-химикалите и енергетиката. В момента “Якобс“ е ангажирана с редица проекти в областта на природния газ в Европа и Близкия Изток, като изграждането на подземни газови хранилища във Великобритания и големи проекти за газопроводи и хранилища в Грузия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес