Британците отбелязаха 10-годишнината от смъртта на принцеса Даяна

Британците отбелязаха 10-годишнината от смъртта на принцеса Даяна

Почитатели на принцеса Даяна се събраха в Лондон и Париж да отбележат десетата годишнина от трагичната ѝ смърт, която покоси Великобритания на 31 август 1997 г.

В реч по време на молебена в Параклиса на гвардейците, в близост до Бъкингамския дворец в Лондон, принц Хари заяви, че тя е била “най-добрата майка на света”.

На религиозната церемония присъстваха английската кралица Елизабет Втора, бившият съпруг на Даяна принц Чарлз и синовете им Уилям и Хари, братът и двете сестри на Даяна и други членове на британското кралско семейство, както и министър-председателят Гордън Браун и двамата му предшественици - Тони Блеър и Джон Мейджър. Сред поканените е била и Камила, сегашната съпруга на принц Чарлз, но в последния момент тя се отказа да присъства главно заради онези, които я критикуват, че е виновна за разтрогването на брака на Чарлз с Даяна.

На цереманията се събраха близо 500 души, сред които и светски знаменитости като певците сър Елтън Джон и Клиф Ричард, фотографът Марио Тестино и други близки приятели на Даяна. Молебенът бе изнесен от главата на Англиканската църква, кентърбърийския архепископ Роуан Уилямс.

На церемонията не присъства и Мохамед ал Файед, бащата на приятеля на Даяна Доди, който намери смъртта си заедно с нея при фаталната катастрофа в тунела под река Сена. Мохамед ал Файед отбелязва годишнината с двуминутно мълчание в "Хародс" - един от най-скъпите магазини в света, който е негова собственост.  Той положи цветя пред паметника на Дияна и Доди издигнат в магазина.

Отсъствието на Камила

Едно от най-дискутираните събития във връзка с годишнината беше дали на нея ще присъства херцогинята на Корнуол Камила, която имаше дългогодишна връзка с принц Чарлз преди да сключи брак с него.

Още в началото на седмицата Камила заяви, че присъствието ѝ “ще отвлече вниманието” от целта на възпоменанието.

По думите на Камила, тя е била “трогната” от поканата от страна на Хари и Уилям. “Съгласих се и исках да ги подкрепям”, каза херцогинята, която впоследствие е взела друго, “много сложно решение”, да не присъства.

Камила е благодарила на мъжа си и синовете на Дияна за разбирането към решението ѝ.

Съобщава се, че кралицата Елизабет Втора е одобрила позицията на снаха си.

Принцесата на народа

По време на възпоменателната служба звуча любимата музика на Дияна от произведения на Моцарт и Рахманинов.

Представители на повече от 100 благотворителни организации, които Даяна приживе подкрепяше, дойдоха да почетат паметта ѝ.

От сутринта лондончани полагат цветя пред вратите на двореца Кенсингтън, бивша резиденция на Даяна, както преди 10 години след гибелта на принцесата.

Принцеса Даяна загина на 36 години, заедно с приятеля си Доди ал Файед и шофьора им Хенри Пауъл, при катастрофа в тунела Понт де л’Алма на река Сена на 31 август 1997 г.  В петък на мястото на трагедията, където има паметник в чест на принцесата, се събраха много хора и оставиха цветя.

Десет години след катастрофата Мохамед ал Файед продължава да твърди, че Даяна и синът му са били убити, като са станали жертви на заговор.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?