Броят на бежанците в България се е увеличил двойно за шест месеца

Според Маргарита Попова трябва още един център за настаняване

Центърът в Пъстрогор, сн. в. "Марица"

Двойно се е увеличил броят на бежанците, поискали убежище в България през първите шест месеца на годината и правителството трябва да помисли за изграждането на още един център за настаняване, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в четвъртък.

 

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор, но според Попова е необходим още един център с капацитет между 500 и 700 души.

 

За първите шест месеца бежанците, потърсили закрила са били 1880, а за цялата 2012 г.,техният брой е бил 1380. Над 740 сирийски граждани са потърсили убежище в България, над 220 са молбите за убежище от алжирски граждани. Общо над 200 граждани на Ирак и Мали са подали молби за закрила.

 

"При този интензитет на бежанската вълна е нужно службите за сигурност да си сътрудничат, да работят внимателно и с изострена чувствителност, защото покрай състраданието не е добре да позволяваме да се промъкват нарушители", коментира Маргарита Попова, цитирана от БТА.

 

По-голяма част от бежанската вълна са мъже - около 1500, останалите са жени. Между тях има и семейства с деца. Търсят закрила хора, които са пострадали от конфликта в Сирия и в регионалните конфликти в Северна Африка, допълни

вицепрезидентът.

 

Част от бежанците, потърсили убежище у нас, са подали заявления за помилване заради незаконно пресичане на държавните граници, като решенията ще станат ясни до края на месец.

 

Преди ден външният министър Кристиан Вигенин се срещна с представителя на Върховния комисар на ООН по бежанците Роланд Вейл. Двамата са обсъдили необходимостта от увеличаване на приемателния капацитет на България за временно настаняване на бежанци.

 

"България осъзнава сериозността на ситуацията", заяви външният министър и пое ангажимент да инициира обща среща с представители на институциите, които имат отношение по проблема.

 

Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, а вътрешното ведомство отчита от месеци повишен миграционен натиск, особено по границата на България с Турция.

 

Центровете за настаняване пък са препълнени. Това става повод за напрежение, каквито случаи имаше през юли в Пъстрогор.

 

Миналата година заловени сирийци на границата обясниха, че плащат между 6000 и 8000 евро, за да бъдат вкарани нелегално на българска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от България