Броят на британците кандидатстващи за ирландски паспорт е скочил с 40% след Брекзит

Броят на британците кандидатстващи за ирландски паспорт е скочил с 40% след Брекзит

Британски граждани се стичат да подават молби за ирландски паспорт, след като преди шест месеца страната гласува да напусне Европейския съюз. От юни досега броят на подадените заявления е скочил с рекордните 40 процента, съобщи "Файненшъл таймс". В Северна Ирландия броят на подадените молби след референдума за Брекзит е нараснал с една четвърт, по официални данни, обявени от ирландското външно министерство в четвъртък.

Ирландският външен министър Чарли Фланаган заяви, че 65 000 британци и 68 000 души от Северна Ирландия са подали заявления за ирландски паспорт през миналата година, като ръстът е отбелязан след гласуването на референдума.

През 2016 г. министерството е издало над 733 000 паспорта, което е с 9% повече от издадените през 2015 г. Назначени са допълнителен брой служители в ирландските консулства в Обединеното кралство, за да се справят с нарасналия брой на заявките. Фланаган призова желаещите да не претоварват системата.

Министърът каза, че 2016 г. е била "изключително натоварена за паспортните услуги, с рекорден брой издадени паспорти". По думите му тази тенденция ще продължи и през следващите няколко години.

Най-голямата част новоиздавани ирландски паспорти всяка година са на ирландски граждани, които получават първия си паспорт или възобновяват стария.

Всеки, който е роден на остров Ирландия или чиито родители са родени там, се признава автоматично за ирландски гражданин и получава паспорт. Хората, чиито баба и дядо са родени в Ирландия, имат право да кандидатства за ирландски паспорт.

Смята се, че около 500 000 души, живеещи в Северна Ирландия, притежават ирландски паспорт, а съгласно споразумението "Good Friday Agreement" от 1998 г., всеки, живеещ в Северна Ирландия, може да притежава и британски, и ирландски паспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?