Броят на нелегалните имигранти в ЕС се е утроил за една година

Броят на нелегалните имигранти в ЕС се е утроил за една година

Броят на незаконно влезлите в ЕС имигранти се е увеличил почти три пъти през 2014 г. в сравнение с предишната година, съобщи днес европейската агенция за наблюдение на границите Фронтекс, чиято централа е във Варшава, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Около 274 хиляди нелегални имигранти са влезли в ЕС през 2014 г., в сравнение с малко над 100 хиляди през 2013 година. Това е огромно увеличение" с почти 180 на сто, съобщи Ева Монкюр, говорителка на агенцията.

"Сирийците продължават да са най-многобройни по границите и ние знаем защо бягат", добави тя, визирайки четиригодишната война, опустошаваща Сирия.

"Има няколко причини за това поразително увеличение - драматичната ситуация в Сирия, в Еритрея, в Южен Судан, в Демократична република Конго, в Ирак, в съчетание с факта, че Либия е де факто провалена държава, където законът не се прилага.

Това създаде идеални условия за трафикантите на хора, които действат напълно безнаказано в Либия", добави тя. Либия е станала основна отправна точка за мигрантите, каза Ева Монкюр.

"Промяната на ситуацията с "Ислямска държава" също изигра роля за нарастването на броя на търсещите убежище", влезли в Европейския съюз миналата година предимно през Средиземно море, добави тя.

Според тримесечен доклад, публикуван на сайта на Фронтекс, от октомври 2013 г. и септември 2014 г. в ЕС са влезли нелегално 230 хиляди мигранти, от които 190 хиляди по море. Най-голямата група сред тях са сирийците. 37 533 са влезли през последното тримесечие на миналата година, в сравнение с 16 429 през предишното тримесечие и само 4714 за първото тримесечие на 2014 година.

Броят на бегълците от Еритрея е спаднал от 16 994 до 13 672 между второто и третото тримесечие на 2014 година.

Общо 164 хиляди имигранти са поискали убежище в ЕС през третото тримесечие на 2014 година, което е ръст от 69 на сто за една година.

Споделяне

Още от Европа