Броят на загиналите при пожара в Лондон достигна 30

Броят на загиналите при пожара в жилищна сграда в Лондон в сряда достигна 30, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на полицията в британската столица. Предишните данни бяха за 17 жертви.

Стюарт Кънди от лондонската полиция съобщи, че до момента е потвърдена смъртта на 30 човека, като предупреди, че се очаква броят на жертвите да продължи да се увеличава. В болница остават 24 души, 12 от които са в критично състояние.

При разследването на пожара ще бъде проверено дали са били извършени престъпления, обърна внимание Кънди.

Експерти изразиха опасения, че опустошителният пожар може да е унищожил голяма част от ДНК, необходима за идентифициране на жертвите, предаде Асошиейтед прес. Температурата в сградата е била изключително висока - като при кремация.

Британският вестник "Гардиън" пише, че за облицовката на сградата е бил избран по-евтиният, по-лесно запалим материал от двата вида, предлагани от производителя. По-скъпият е огнеупорен.

Опожарената сграда наскоро е претърпяла освежителен ремонт, включващ смяна на облицовката. Общественото внимание се съсредоточи върху този въпрос в момент, когато се търсят отговори за причините за пожара.

Британският премиер Тереза Мей разговаря в петък с оцелели от пожара. Тя посети болницата на лондонския квартал Кенсингтън и Челси, където стана трагедията. В това здравно заведение са лекувани осем човека, трима от които са в критично състояние.

Възможно е посещението да е в отговор на гнева на местни жители, тъй като Мей отиде на мястото на трагедията, но не се срещна с живеещи в опожарения блок. Членове на нейната Консервативна партия я призоваха да покаже по-голяма загриженост за пострадалите и оцелелите.

Британската кралица Елизабет Втора също посети района в петък, придружена от своя внук принц Уилям. Кралските особи се срещнаха с живеещи в 24-етажната сграда, с доброволци и с представители на спасителните служби в спортен център, който бе превърнат в импровизиран приют.

Когато кралицата и принц Уилям излизаха от центъра, те бяха чакани от група от около 40 души, които отправиха отчаяни молби за помощ. Един мъж държеше разпечатана снимка на липсващ близък и извика, че иска да говори с Елизабет Втора за изгубени деца. Кралицата помаха на събралите се хора, след което се поколеба какво да направи, но в крайна сметка влезе в колата си.

В реакция на виковете, които продължаваха да се чуват, принц Уилям обеща да посети отново центъра. "Ще се върна, ще се върна", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?