Броят на загиналите при пожара в Лондон достигна 30

Броят на загиналите при пожара в жилищна сграда в Лондон в сряда достигна 30, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на полицията в британската столица. Предишните данни бяха за 17 жертви.

Стюарт Кънди от лондонската полиция съобщи, че до момента е потвърдена смъртта на 30 човека, като предупреди, че се очаква броят на жертвите да продължи да се увеличава. В болница остават 24 души, 12 от които са в критично състояние.

При разследването на пожара ще бъде проверено дали са били извършени престъпления, обърна внимание Кънди.

Експерти изразиха опасения, че опустошителният пожар може да е унищожил голяма част от ДНК, необходима за идентифициране на жертвите, предаде Асошиейтед прес. Температурата в сградата е била изключително висока - като при кремация.

Британският вестник "Гардиън" пише, че за облицовката на сградата е бил избран по-евтиният, по-лесно запалим материал от двата вида, предлагани от производителя. По-скъпият е огнеупорен.

Опожарената сграда наскоро е претърпяла освежителен ремонт, включващ смяна на облицовката. Общественото внимание се съсредоточи върху този въпрос в момент, когато се търсят отговори за причините за пожара.

Британският премиер Тереза Мей разговаря в петък с оцелели от пожара. Тя посети болницата на лондонския квартал Кенсингтън и Челси, където стана трагедията. В това здравно заведение са лекувани осем човека, трима от които са в критично състояние.

Възможно е посещението да е в отговор на гнева на местни жители, тъй като Мей отиде на мястото на трагедията, но не се срещна с живеещи в опожарения блок. Членове на нейната Консервативна партия я призоваха да покаже по-голяма загриженост за пострадалите и оцелелите.

Британската кралица Елизабет Втора също посети района в петък, придружена от своя внук принц Уилям. Кралските особи се срещнаха с живеещи в 24-етажната сграда, с доброволци и с представители на спасителните служби в спортен център, който бе превърнат в импровизиран приют.

Когато кралицата и принц Уилям излизаха от центъра, те бяха чакани от група от около 40 души, които отправиха отчаяни молби за помощ. Един мъж държеше разпечатана снимка на липсващ близък и извика, че иска да говори с Елизабет Втора за изгубени деца. Кралицата помаха на събралите се хора, след което се поколеба какво да направи, но в крайна сметка влезе в колата си.

В реакция на виковете, които продължаваха да се чуват, принц Уилям обеща да посети отново центъра. "Ще се върна, ще се върна", каза той.

Споделяне

Още от Свят