Броят на загиналите при земетресението в Мексико достигна 230 души

Спасителните акции в столицата са затруднени от силен дъжд

Броят на загиналите при разрушителното земетресение с магнитуд от 7.1 по скалата на Рихтер в Мексико достигна 230 души, съобщиха местните власти, предаде в четвъртък Асошиейтед прес.

Увеличаването на потвърдените смъртни случаи се дължи на по-високия брой жертви в столицата Мексико сити, който вече е 100 души.

Градът понесе най-тежък удар като брой загинали и нанесени материални щети при земетресението във вторник и бе сцена на драматични спасителни акции.

В сряда мъж, който бе прекарал над 24 часа под руините на частично срутен жилищен блок, бе изваден жив, отбелязва БТА. Обилен дъжд се сипе над разрушено училище, в което загинаха най-малко 25 души, включително деца и където се води усилена акция за спасяването на поне едно дете, затрупано под развалините. На място са изпратени линейки, лекари и медицинско оборудване, но спасителната операция е затруднена заради метеорологичните условия.

Мексиканските служби за реагиране при аварии и бедствени ситуации, огнеборци, войници, полицаи и доброволци копаят с кирки и лопати в търсене на оцелели под купчините бетон, останали от съборените сгради.

Над 40 сгради в Мексико сити са срутени и на още около 500 са нанесени щети, много от които са негодни за обитаване. Президентът на страната Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур в памет на жертвите.

"Това земетресение е тежко и много болезнено изпитание за нашата страна, но ние, мексиканците, сме научили как да реагираме с отдаденост и чувство за солидарност", заяви държавният глава на Мексико в обръщение към сънародниците си.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?