Броят на заразените с ебола може да се увеличи стократно

Броят на заразените с вируса на Ебола може да се увеличи стократно за 4 месеца и до края на януари 2015 г. да достигне 550 000 души. Това съобщи агенция Bloomberg, като се позовава на центъра по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC). Статистиката се съдържа в доклада на организацията, който ще бъде публикуван следващата седмица. В него се съобщава, че в случай че не бъдат предприети никакви мерки за ограничаването на мащабите на епидемията от смъртоносния вирус, то броят на инфектираните след половин година ще се изчислява в стотици хиляди.


В момента CDC работи активно над създаването на инструмент, който ще помогне за моделирането на различни сценарий, при които може да се развият събитията. Центърът планира в най-близко време да представи този интерактивен инструмент и инструкция към неговото използване, каза официалният представител на CDC Барбара Райнълдс.
Междувременно стана ясно, че мисията на ООН за борба срещу разпространението на епидемията от Ебола ще започне работа в Африка на 22 септември. В официалното изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, цитирано от РИА Новостиу, се посочва, че първите екипи ще пристигнат в щаб квартирите в Гана, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Споделяне

Още от Свят