Броят на жертвите на наводненията в Иран стигна 76, нанесени са колосални щети

Броят на жертвите на наводненията в Иран стигна 76, нанесени са колосални щети

Седемдесет и шест души са загинали в Иран от наводненията през последните седмици, сочат публикувани в неделя данни на иранските власти, цитирани от АФП.

"Със смъртта на пет души в провинция Хузестан и един човек в провинция Илам броят на загиналите след 19 март достигна 76", са казва в онлайн съобщение на разследващите органи. Двете югозападни провинции пострадаха най-тежко от наводненията, които първо поразиха североизтока на Иран.

Стихията принуди стотици хиляди хора да се евакуират от градове и села и нанесе огромни щети на жилищни сгради, земеделски площи, пътища и друга инфраструктура. От министерството на транспорта съобщиха, че са повредени общо над 14 хиляди км пътища и са изцяло разрушени 725 моста. 

Властите издадоха ново предупреждение за наводнения в източните райони на страната, където от вчера вали проливен дъжд.

От метеорологичната служба на Иран твърдят, че тези наводнения не означават със сигурност, че продължаващото вече десетилетие засушаване в страната е приключило, предаде АФП.

Иранската агенция Мехр цитира министъра на селското стопанство Махмуд Ходжати, според когото природното бедствие е нанесло щети на селското стопанство за 130 трилиона риала (ок. 3,1 милиарда долара), а само за Хузестан загубите са за 714 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?