Брус Джаксън не вярва Филчев да го съди

Председателят на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън определи като шега намерението на главния прокурор Никола Филчев да го даде под съд, заради думите, че той е корумпиран и затова му отказана щатска виза.

Това, с което страната ни трябва да се справи, продължава да е корупцията, каза Брус Джаксън пред радио НЕТ. Проблемите в българската съдебна система и разузнавателни служби са добре известни на целия свят, уточни Джаксън.

Наскоро той заяви, че докато Никола Филчев е главен прокурор, а депутатът от БСП Бриго Аспарухов може да оглави НРС, американският Сенат няма да ратифицира поканата на България в НАТО.

Говорителят на Филчев веднага обяви, че главният прокурор ще съди Брус Джаксън за клевета и с парите от обезщетението ще отиде на екскурзия в САЩ. Вчера самият Филчев каза, че "Брус Джаксън е международен шмекер".

Междувременно американският посланик в София Джеймс Пардю нарече Филчев "спорна фигура" и косвено потвърди, че му е отказа виза за САЩ. Филчев обаче отказа да коментира думите на Пардю с обяснението: "прокуратурата не коментира изявления на чужди дипломати, нито се занимава с тях, защото имат имунитет".

След външния министър и говорителят на правителството, и министърът на правосъдието Антон Станков днес отказа да коментира думите на Джаксън с мотива, че той е представител на неправителствена организация. Министерството на правосъдието винаги е търсело принципно решаване на споровете, а не персонални недостатъци или предимства, добави той.

В допълнение към отговора си Станков напомни, че той е министърът, който е подслушван и за чието подслушване се води разследване. Ще се въздържам от изказвания по тази тема /бел.ред. - за Джаксън и Филчев/, докато не бъде обявен доклада на комисията, занимаваща се с моето подслушване, каза Станков. Записите с разговори на Станков, прихванати при подслушването на полицая Живко Георгиев, не бяха изтрити от МВР и бяха предадени в прокуратурата, след което "изтекоха" във в."Труд".

Станков отказа да коментира и изказването на посланик Джеймс Пардю, че Филчев е "спорна" личност.

И вътрешният министър Георги Петканов отказа да коментира с думите: "Това са си техни работи, аз не се меся".

Споделяне

Още от България