Брюксел глоби “Майкросфот“ с нови 561 млн. евро за неспазени обещания

Брюксел глоби “Майкросфот“ с нови 561 млн. евро за неспазени обещания

Европейският съюз глоби американския компютърен гигант “Майкрософт“ (Microsoft) с 561 млн. евро заради това, че не е спазил поетото обещание, че ще предоставя избор от различни интернет браузъри с операционната си система Windows, предаде Ройтерс в сряда. Безпрецедентната глоба трябва да служи и за предупреждение за други компании.

 

През 2009 г. “Майкрософт“ обеща да позволи на потребителите си да избират предпочитания от тях браузър при инсталирането на Windows, за да избегне частично наложената ѝ тогава санкция от 900 млн. евро за злоупотреба с монопол. Проверка на ЕК обаче установила, че в периода май 2011 г. – юли 2012 г. това обещание не е било спазвано и 15 млн. потребители са били оставени без избор.

 

Това провокира нова разследване на Европейската комисия, а софтуерната компания твърдеше, че тава дума за технически проблем, който е бил отстранен, но явно антимонополният орган на ЕК не е бил убеден в това.

 

"Това е първият път, когато комисията трябва да глоби компания за неспазване на поети ангажименти. В калкулацията на глобата е взето под внимание размерът и продължителността на нарушението, нуждата от отказващ ефект на глобата и като смекчаващо обстоятелство фактът, че “Майкрософт“ е съдействал на проверката и е предоставил необходимата информация за нейното ефективно приключване", се казва в официалното изявление на ЕК.

 

През последното десетилетие американската компания е чест обект на проверки от страна на ЕС. Досега те са донесли на разработчика глоби за около 2.16 млрд. евро, включително настоящата, изчислява агенцията.

 

Тази санкция е предупреждение и към компании като “Гугъл“ (Google) и “Самсунг Електроникс“ (Samsung Electronics), които също са под прицела на разследвания на Европейската комисия, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?