На 30-ата среща на върха

Брюксел и Москва свериха разногласията си

Путин разкритикува отново Третия енергиен пакет, без напредък в отпадането на визите за руснаци

Снимка: БГНЕС

Тридесетата среща на върха Русия-ЕС, състояла се в петък в Брюксел, мина без каквито и да било сензации. Руският президент Владимир Путин и ръководството на Европейския съюз просто обсъдиха натрупалите се противоречия между двете страни, пише руското издание "Комерсант". Това бе първата среща на Путин с лидерите на ЕС сред избирането му на поста през май 2012 г.

Руският държавен глава отново разкритикува Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз, изискващ осигуряване на достъп на трети лица до газопроводната и електропреносната система на ЕС. Като "нецивилизовано решение" определи той влизането на тези правила със стара дата за сключени по-късно сделки, което засяга газопроводите "Северен поток" и "Южен поток". Руският държавен глава очаквано повдигна въпроса за отпадането на визовия режим за руски граждани в европейските страни, а европейските лидери подкрепиха това по принцип, без да се обвържат със срокове.

Брюксел от своя страна за пореден път засегна темата със спазването на човешките права и свободи. Относно режима на Башар Асад в Сирия, Путин посочи, че не иска да е адвокат на сирийските власти, но постигането на съгласие за бъдещето на страната трябва да отчита интересите на всички сирийски граждани, на всички етнически и религиозни малцинства.

За провелото се в Брюксел заседание не бяха подготвени никакви документи и на продължилата четири часа среща двете страни само обмениха мнения по актуални въпроси и бяха фиксирани съществуващите разногласия, посочва "Комерсант".

Разговорите на Путин с Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет, и председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу започнаха още в четвъртък вечерта на неофициална вечеря, на която руският президент е обяснил на домакините си, че предложеният от Москва Евразийски проект не застрашава по никакъв начин Евросъюза. На самата среща Путин заяви, че работата на обединението, наречено Митнически съюз, съответства на целите на Световната търговска организация.

Изданието отбелязва, че очаквано Херман ван Ромпой напомни по време на пресконференцията за нуждата да се развива гражданско общество в Русия. За Москва по-важен обаче е въпросът за отмяната на визовия режим да нейните граждани. Още в началото на преговорите Путин отбеляза, че Евросъюзът ограничава свободата на придвижване на руските граждани на неговата територия, независимо че живеят близо до неговите граници, а в същото време за страни, които са на хиляди километри от европейските граници като Венецуела, Гватемала и Хондурас, няма визов режим. Именно териториалната близост и опасността Европейският съюз да бъде залят от руски емигранти обаче е причина за отлагането на решението за безвизовия режим, коментира "Комерсант".

Все пак Барозу заяви на пресконференцията, че "Евросъюзът, както и Русия, се стреми към отпадането на визите", но перспективите за това остават също толкова мъгливи, колкото и преди срещата, отбелязва изданието.

"Стартирахме процедурата за достигане до безвизов режим. Постигнат е прогрес в реализацията на съвместните стъпки към режим за безвизови пътувания. Все още тази цел не е постигната. ЕС е готов да подпише разширено споразумение за облекчаване на визовия режим”, каза Барозу. Според него това ще създаде позитивна динамика за безвизовите преговори.

Практически всички технически въпроси за безвизовия режим са решени, сега трябва да се вземе политическото решение от европейските колеги, каза Путин. Той отбеляза, че въпросът не е прост, тъй като всяка от европейските страни има различен подход, а падането на визите трябва да се одобри от всички членки на ЕС. "Ще почакаме да узреят, топката е в полето на Европейския съюз", посочва той, цитиран от "Ведомости".

След срещата стана ясно още, че няма напредък и по спора около Третия енергиен пакет и подписването на ново базово споразумение за партньорство между Русия и ЕС, което да замести вече изтеклия подобен документ.

"Разбира се, ЕС е в правото си да взима всякакви решения”, каза руският държавен глава при откриването на срещата по повод Третия енергиен пакет. "Меко казано, озадачава ни, че това решение ще влезе със задна дата. Смятаме, че това е неправилно и абсолютно нецивилизовано решение”, заяви Путин. Според него Третият енергиен пакет трябва да важи за всички сделки, сключени след неговото приемане, а не преди това.

По думите на президента на "Газпром" Алексей Милер пред журналисти, руският министър на енергетиката Александър Новак е представил на европейските си колеги проект на споразумение по спорните теми в енергийната търговия и има надежда за компромисно решение. Подобен проект за регулиране на правните въпроси около реализацията на проектите за строеж на газопроводите "Северен поток" и "Южен поток" бе предложен още през 2011 г., но сега бил подготвен нов модернизиран вариант.

В него се предлага двата газопровода да бъдат обявени за проекти от "взаимен интерес" и да се определят критериите , по които ще действат механизмите за освобождаването на проектите от ограничителните норми на европейското законодателство, обясни Милер.

Руският президент увери европейските лидери още, че Москва не иска в Сирия да настъпи хаос, предаде Франс прес."Сирия не е далеч от руските граници и ние не искаме там да настъпи хаос, както настъпи в някои страни от региона", заяви Путин в края на срещата.

"Най-важното за нас е редът в Сирия," настоя Путин и посочи, че Русия е заинтересована от установяването на демократичен режим в Сирия. Той обаче увери, че Русия не е адвокат на сирийските власти и призова всички страни в сирийския конфликт да седнат на масата на преговорите.

Споделяне

Още от Свят