Брюксел иска вдигане на минималните заплати, където са ниски

Европейската комисия ще поиска въвеждането на минимална работна заплата в държави членки като Германия, където тя не съществува, и ще поиска увеличение на минималното месечно заплащане в страните, където то е твърде ниско. Предложението ще бъде направено в сряда, съобщи електронното издание EurActive. България е с най-ниската заплата в Европейския съюз.

Приоритет на Брюксел е "създаването на работни заплати, които да гарантират конкурентоспособността на икономиките и в същото време да предоставят сигурност на доходите”.

По последни данни повече от 8% от европейците работят за заплати, които са под линията на бедността. Рискът работата да не те спасява от бедност е голям. Това е причината Еврокомисията да постави този въпрос. С въвеждането на минимално заплащане се предотвратява рискът от рязко падане на цената на труда, са аргументите на Брюксел.

В повечето европейски държави минималната работна заплата съществува като стандарт, но варира значително като размер. В Румъния, например, тя може да е по-малко от една четвърт от средната заплата, докато в Ирландия се равнява на половината от средната заплата.

Група от държави като Германия, Италия, Австрия и скандинавските страни нямат минимална работна заплата. В Италия и Австрия минимална работна заплата има само по колективни трудови договори.

В държавите, в които нивото на заплащане е твърде ниско, Европейската комисия предлага заплатите да се вдигнат. По този начин ще се осигури възможност на работниците да остават в страните, в които живеят, мотивират се еврокомисарите.

Предвиждат се промени и по отношение на облагането на доходите с данъци, което ще понижи разноските по заплащане на труда, а оттам би трябвало да подпомогне процеса по разкриване на нови работни места.

Вместо от доходите на работещите, по-голямата част от данъците може да идва, ако се облага повече потреблението или имотите.

Еврокомисията предлага данъчни облекчения и субсидии за бизнеса, който наема работна ръка в кризата. Причината е растящата безработица, която средно за Европа е 10%, като в Гърция и Испания вече надхвърля 20%.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?