Брюксел може да си поиска платени вече фермерски субсидии

Брюксел може да си поиска платени вече фермерски субсидии

Българската Разплащателна агенция (РА) за евросубсидиите и за средствата за селските региони е получила възможно най-ниската оценка на сертифициращия орган на Европейската комисия и може да да бъде закрита, ако до 12 месеца не отстрани сериозните пропуски в дейността си. Това заяви пред БНР в сряда говорителят на ЕК Майкъл Ман по повод писмото от 31 март на директора на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Волфганг Бурчер, в което се иска от София да наложи мониторинг и до два месеца да изпрати в Брюксел план за отстраняване на слабостите в дейността на РА. До края на 2013 г. агенцията трябва да разпредели близо 5 млрд. евро за селското стопанство.

По-рано през деня земеделският министър Нихат Кабил (ДПС) призна за писмото, но заяви, че дадената оценка 1 на агенцията ни е най-високата и отрече да са спрени пари за фермерските евросубсидии. Заместникът му Димитър Пейчев, който отговаря за еврофинансирането, също се опита да неглижира проблема, като в поредица от изаявления пред журналисти обясняваше, как към България има само четири забележки, докато страни като Унгария и Испания имали много повече , но разплащателните им агенции продължавали да работят макар и с условна акредитация.

Ман обаче посочи, че всъщност оценката за българската разплащателна агенция, като каквато е акредитиран Държавен фонд "Земеделие", намиращ се под ръководството на ДПС, е възможно най-ниската и ако България не предприеме мерки или те не дадат резултат, Брюксел може да си поиска обратно изплатените вече суми, да отнеме акредитацията на РА и да принуди София да сформира нов орган. Неговата акредитация отнема година и ако това се случи, парите за българските фермери ще останат блокирани.

Говорителят на ЕК обясни, че поисканите от България мерки нямат нищо общо с предпазната клауза, нито със спрените плащания по програма САПАРД, а са част от процедура, която се извършва ежегодно заради освобождаването на пари по сметките за директни плащания към фермерите.

В писмото до Кабил и директора на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков от ЕК са изредили като слабости липсата на административен капацитет, необходимост от по-добро осчетоводяване на средствата, недостатъчен капацитет в регионалните офиси на агенцията за прилагане на програмата за селските райони и някои проблеми във вътрешния одит, каза агроминистърът.

ГЕРБ: Плащанията могат да бъдат спрени

От ГЕРБ, които разпространиха първи писмото, обаче казват, че в него от Брюксел посочват, че незачитането на критериите за акредитация са в такъв размер, че Разплащателната агенция не може да изпълнява задачите си. Специални усилия трябва да бъдат положени за решаването на проблемите с недостига на персонал и оперативния капацитет на регионалните офиси, незадоволителната отчетност на интервенциите и запасите, както и за незадоволителните дейности по отношение на вътрешните органи, заяви земеделският експерт на ГЕРБ Мирослав Найденов в сряда.

Според него по време на поискания от ЕК 12-месечен изпитателен срок във всеки един момент е възможно да бъдат спрени частично или изцяло всички евросредства за България в областта на земеделието – парите по линия на преките плащания, в размер на 1.9 млрд евро (според РА сумата е 2.3 млрд. евро), и парите по Оперативна програма “Развитие на земеделските районни' – над 3.2 млрд евро. Изпитателният срок би трябвало да е влязъл в сила от 31 март, когато е получено и писмото от ЕК.

Найденов посочи, че отговорността за това трябва да бъде поета от министър Нихат Кабил. Според него пропуските в работата на агенцията са били отбелязани и в последните два мониторингови доклада на България, но по въпроса не е направено нищо.

Зам.-министър Димитър Пейчев призна пред журналисти, че процедурата по 12-месечното наблюдение на Разплащателната агенция е свързана именно с решението за частично или изцяло отнемане на нейната акредитация.

Поръчан е външен одит

Той каза още, че “от тази седмица тече одиторска мисия на Министерството на финансите в Държавен фонд "Земеделие". "Заедно с това е поръчан и външен одит, за да може, когато дойде одитът на ЕК, да сме готови с конкретни резултати", коментира Пейчев.

До края на тази седмица или в началото на идната до Брюксел ще бъде изпратен план за мерките, които агроведомството ще предприеме за преодоляване на посочените от Брюксел слабости. Забележките на ЕК били изготвени на база одитния доклад за дейността на агенцията през миналата година и голяма част от посочените в този документ слабости вече били отстранени, каза Пейчев.

Според него опасността да се спрат парите от ЕС за България е "нереална", защото РА можело да работи и под условна акредитация, ако се стигне до по-сериозни мерки от страна на ЕК.

Пейчев посочи още, че агенцията вече е превела парите от директните плащания за българските фермери за 2007 г., както и е започнала трансфер на сумите за изпълнение на агроекологичните мерки, а следващите плащания по правилник се извършват в началото на годината, докогато от земеделското министерство явно разчитат, че ще решат проблемите с работата на земеделския фонд.

Преди месец ЕК спря около 80 млн. лв. за България по мярка 2 на САПАРД до приключване на разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нередности при усвояването на средствата по програма.

Управляващите бяха разкритикувани от ГЕРБ и заради това, че шефовете на агенциите в регионалното и финансовото ведомство по предприсъединителната програма ФАР, чието финансиране също бе спряно, само са подали оставки от постовете си на координатори, но не са поели политическа отговорност.

Ирина Йорданова, член на експертната група по усвояването на еврофондовете към ГЕРБ , коментира, че "направеното не отговаря на очакванията на дирекция “Разширяване”. Според нея оставките на Михалевски и Беремска ще бъдат последвани и от тези на зам.-програмните ръководители на агенциите. Това щяло да покаже, че правителството не е компетентно в усвояването на европейските фондове.

Парите за проектите по ФАР бяха спрени в началото на март след писмо на директора на генерална дирекция “Разширяване” в Европейската комисия Майкъл Лий от 28 февруари до националния координатор на ФАР Димитър Ивановски. В писмото си Лий остро разкритикува двете изпълнителни агенции за слабия контрол по управлението и отпускането на средствата по програмата и посочи 25 слабости.

От ЕК поискаха до 31 март България да представи мерки за подобряване на контрола върху усвояването на европейските средства.

Още по темата
Още от Бизнес

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?