Брюксел може да забави становището си за АЕЦ "Белене"

Брюксел може да забави становището си за АЕЦ "Белене"

Европейската комисия може да забави отговора си за строителството на АЕЦ "Белене", предаде БТА в понеделник, позовавайки се на говорителя на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс – Феран Тараделас. Получихме исканата информация от България и я проучваме. Този процес може да отнеме малко повече време, тъй като в случая става дума за първи случай на строителство на АЕЦ в Европейския съюз с предлагания за "Белене" усъвършенстван тип руски ядрен реактор, заяви Тараделас.

Възможно е и други страни от Европейския съюз да решат да строят ядрени централи с подобен тип реактор. Ето защо искаме да си дадем повече време да проучим сведенията за строителството на АЕЦ "Белене", които България ни изпрати, допълва той

Отговорът, който ще изпратим на България, може да послужи в бъдеще в случай, че има и други искания за строителство на ядрени централи с подобен тип реактор, обясни говорителят на Пиебалгс.

Самият еврокомисар обясни в интервю за в "Дневник", че "ако оценката е позитивна, България може да кандидатства за заем от Евратом и ще решим този въпрос, ако страната има интерес". "Ако дадем положително мнение, това автоматично прави и нас отговорни за безопасността на централата. Не искам ако нещо се случи някой ден, хората да кажат, че ние не сме проверили достатъчно добре", каза Пиебалгс.

На-вероятно оценката на Брюксел ще е положителна, след като през април 2007 г. избраният изпълнител на строежа – контролираната от “Газпром” руска компания “Атомстройекспорт”, получи от европейските експлоатиращи организации (EUR) сертификат за съответствие с изискванията за ядрена безопасност на предлаганата за АЕЦ "Белене" технология за реактор ВВЕР-1000  трето поколение

Съпоставяйки думите на еврокомисаря и неговия говорител, излиза, че е възможно да се забави съответно отпускането на заема от 350 млн. евро от Евратом за строежа на втората ядрена централа в България.

От НЕК обаче коментираха пред Mediapool, че дори и да е така, не се очаква това да окаже съществено влияние върху хода на проекта, основният договор за чието изпълнение се очаква да бъде сключен с руснаците до края на годината.

Електрическата компания, която засега е инвеститорът в АЕЦ "Белене" и се планира да държи 51 на сто от бъдещия оператор на централата, в момента провежда процедура по включване на миноритарен акционер в проекта, който съответно да поеме своя дял от финансирането. Държавното дружество води и втори кръг от преговори с банките, които имат интерес да предоставят заем за строежа на централата. НЕК вече сключи договор с БНП-Париба, които спечелиха първия конкурс за осигуряването на мостово финансиране на проекта в размер на 250 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?