Брюксел не вижда голям миграционен натиск в България

Брюксел не вижда голям миграционен натиск в България

Към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция, каза говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

По думите ѝ България може да бъде изключена от предложената схема за преразпределяне на бежанци само, ако у нас настъпи подобна кризисна ситуация.

Европейската комисия иска държавите от ЕС през следващите две години да си поделят 40 хиляди бежанци от Сирия и Еритрея, които стигат до Италия и Гърция (започвайки от 15 април). Разпределението би трябвало да влезе в сила още през лятото, така че настаняването на бежанците да завърши в средата на 2017 г. Български евродепутати обаче поискаха особен статут за България заради засиления бежански поток.

"За първите 4 месеца на годината границите на Италия и Гърция са прекосили над 30 хиляди души, докато броят на мигрантите, дошли в България за същия период е намалял 3 пъти спрямо 2013 г.", каза за БНР говорителят Наташа Берто.

По думите ѝ над 5 хиляди души са пристигнали в Италия само за последните 24 часа.

"Очевидно това е спешна ситуация, която ще продължи. Затова активираме този механизъм за Италия и Гърция. Не виждаме подобна кризисна ситуация в нито една друга страна членка на ЕС сега", посочи още Берто.

Все още не е ясно дали механизмът ще влезе в сила. Франция и Германия обявиха, че още няма постигнат баланс в предложението, направено миналата седмица от Европейската комисия, за разпределяне на кандидатите за убежище в ЕС.

Говорителката на ЕК от своя страна призна, че ако на следващата среща на вътрешните министри от съюза на 15 и 16 юни няма мнозинство, механизмът няма да влезе в сила.

България официално не е изразила още позиция.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?