Брюксел недоволен от орязаните терени за НАТУРА

Брюксел недоволен от орязаните терени за НАТУРА

Европейската комисия  не е доволна от представения от България списък със защитените зони за екомрежата НАТУРА 2000, съобщи БНР, позовавайки се на представител на ЕК , който е съобщил, че в момента се подготвя писмо със забележките, което ще бъде изпратено до властите в страната ни до няколко дни.

Възраженията на Брюксел са свързани основно с обхвата на защитените зони, както и с това, че територии, които е  трябвало да бъдат вписани в НАТУРА 2000, остават извън обсега.

Списъкът с терените за НАТУРА 2000 бе одобрен от Министерски съвет в средата на февруари  с поредица от скандали за обхвата на европейската екологична мрежа. Териториите, които правителството внесе в Брюксел по-късно, покриват малко над 20 процента от територията на страната, след като първоначално одобреният списък бе за около 33 на сто.

Временно бяха са отложени 32 терена, основно по морето и в бързо развиващи се планински курорти, към които има крупни инвестиционни интереси. До есента бе обещано те да бъдат допълнително прецизирани и разгледани още веднъж от Националния съвет за биологично разнообразие, за да се реши кои от тях да бъдат включени в НАТУРА 2000.

В средата на април министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви, че ще поиска още средства от бюджета за прецизиране на тези територии, но това още не е направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България