Брюксел обмисля данък интернет, пластмаса и СО2

С приходите ще се преодоляват последиците от коронавируса

Давид Сасоли

Европейският съюз обмисля да въведе данък интернет върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите от схемата за търговия с парникови емисии да влизат в бюджета на общността, за да има достатъчно средства за преодоляване на последиците от епидемията от коронавируса. Това съобщи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли при старта на видеоконференцията на Европейския съвет, започнала в четвъртък следобед в търсене на решения за справяне с икономическите последици от Covid-19.

"Европарламентът подкрепя предложенията бъдещият бюджет на ЕС да има перо за икономическо възстановяване, както и да бъде поет нов общ дълг в полза на най-засегнатите страни. Досегашните предложения на Европейската комисия за икономически мерки срещу кризата са в правилната посока", заяви Сасоли.

Според него ако европейският пазар не е единен, не може да става въпрос за рестартирането на икономики, които са тясно взаимосвързани и силно зависими.

"Някои страни са по-засегнати от пандемията от други и това изисква солидарност. Дошло е времето да оставим настрана слепия егоизъм и да превърнем солидарността, която е в основата на европейския проект, отново в наш водещ принцип", каза Сасоли.

Неговото изявление бе предшествано от приемането на резолюция преди седмица, в която евродепутатите призоваха за мащабен пакет от икономически мерки след кризата, включително за издаването на облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС. Резолюцията също така се обявява за единен европейски отговор и създаването на фонд за солидарност срещу коронавируса с размер от поне 50 млрд. евро.

"Нужните огромни инвестиции ще трябва да бъдат финансирани от значително увеличен дългосрочен бюджет на ЕС, който ще разчита на съществуващи фондове, но и на иновативни финансови инструменти като облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС. Ще са необходими нови източници на ресурси за бюджета на ЕС като данък върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите от схемата за търговия с емисии", обясни той.

"Светът, който ще се появи след кризата, ще бъде различен. Европейският проект трябва да се възползва от възможността да формира нова ера. Днес повече от всякога е важно Европа се докаже достойна за ценностите си, които заедно с върховенството на закона са ядрото на нашия общ проект - Европейският съюз", каза още председателят на Европарламента.

Споделяне

Още от Бизнес