Брюксел очаква Буш "да инвестира" в добрите отношения с ЕС

Лидерите на ЕС поздравиха официално американския президент Джордж Буш с втория му четиригодишен мандат, а холандският премиер Ян Петер Балкененде, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза, изрази надежда, че Буш "ще инвестира в добрите отношения" с европейските страни.

Приветствените послания на европейските ръководители към Буш след изборната му победа показват желанието им да инвестират в добри отношения със Съединените щати, посочи Балкененде в петък. Европейците са убедени, че за борбата с тероризма и бедността е необходимо САЩ и Европа да работят заедно, подчерта той.

Блеър: Европейските лидери да приемат, че ще работят с Буш

В същото време британският премиер Тони Блеър заявява в интервю за в. Таймс, че "някои от европейските лидери все още не могат да приемат, че Буш е преизбран".

"Съединените щати се изказаха и Европа трябва да слуша. Факт е, че президентът Буш ще бъде в Белия дом още четири години", посочва Блеър.

Разногласията между САЩ и ЕС, предизвикани от съпротивата на Франция и Германия срещу войната в Ирак, станаха повод за вътрешни раздори и в ЕС, и в НАТО. Много европейските правителства и голяма част от общественото мнение в Европа открито заявиха подкрепа за кандидата на демократите в САЩ Джон Кери, който обаче загуби президентските избори.

В интервюто си за в. Таймс Блеър каза, че европейските лидери, които все още не могат да приемат, че Буш е преизбран, трябва да излязат от това състояние и да приемат, че ще работят с Буш още четири години.

Британският премиер заяви, че малко преди повторното му избиране американският президент му е казал, че иска да използва втория си мандат за заличаване на пукнатините между Съединените щати и Европа, породени от войната в Ирак.

Ферхойген: Европа е "принудена" да подобри отношенията със САЩ

Преизбирането на американския президент Джордж Буш "принуждава Европейския съюз да подобри" отношенията си със САЩ, каза Гюнтер Ферхойген, един от бъдещите заместник-председатели на Европейската комисия, пише в. Берлинер цайтунг, цитиран днес от Франс прес.

"Няма смисъл ние, европейците да се сърдим в нашия ъгъл още 4 години", допълни германския комисар.

В заключителните документи от срещата на ЕС в Брюксел се казва, че "ЕС споделя със САЩ отговорностите за противодействие на заплахите и основните предизвикателства, каквито са регионалните конфликти - по-специално в Близкия изток - тероризмът, разпространението на оръжия за масово унищожаване и СПИН-ът".

Страните членки на ЕС изразяват задоволство от перспективата да си сътрудничат тясно с президента Буш и с новото му правителство за общи действия, включително по линия на международните организации, за установяване на правов ред и на справедлив, демократичен и сигурен свят, се казва в заключенията от срещата в Брюксел.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?