Брюксел одобри отворената на наш риск предварително селска програма

Десислава Танева, сн. БГНЕС

Европейската комисия е одобрила Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), която бе отворена от земеделското министерство предварително на негов риск за прием на проекти за финансиране. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти след правителственото заседание в сряда.

Програмата, чиято седемгодишен бюджет е 2.9 млрд. евро, от които 2.3 млрд. евро от еврофондовете, реално започна да приема фермерски заявления за субсидиране с отворената на 14 април мярка за инвестиции в земеделски стопанства и селскостопанска техника, по която предложените инвестиции са тройно повече от планирания в този прием бюджет от 150 млн. лв.

Програмата на България е сред първата половина от програмите на страните-членки, получила одобрение, каза Танева. Тя допълни, че в интензивна комуникация с ЕК, екипът на Министерство на земеделието и храните успял за пет месеца да изчисти 426- те забележки по първия изпратен вариант на програмата.

Според одобрения от Брюксел вариант на програмата до края на 2020 г. в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1.111 млрд. евро, а 919 млн. евро са предвидени за инвестиции в околна среда и биопроизводство.

"750 млн. евро от общия бюджет са насочени към подкрепа за развитие на публичната инфраструктура по подхода "Лидер“, каза още тя.

В момента върви процедура за приемане на наредба, която да регламентира условията за кандидатстване за получаване на стартова помощ за млади земеделски производители. Плановете на агроведомството са до края на юни да отвори и тази мярка.

До края на годината се планира да бъде отворен втори прием по мярката за земеделска техника и инвестиции в стопанствата, както и да се отвори мярката за финансиране на маркетинга и преработката на селскостопански продукти, обясни министърът.

Споделяне

Още от Бизнес