Брюксел удължава санкциите срещу Русия до 15 март

Брюксел удължава санкциите срещу Русия до 15 март

ЕС ще вземе решение за удължаване на санкциите срещу руски и украински лица и фирми до 15 март следващата година с цел да продължи натиска върху Москва за прилагане на споразумението от Минск, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл".

В сряда решението ще се вземе на експертно ниво. Официално то ще бъде одобрено от Съвета на министрите в средата на септември. Настоящият режим на санкции изтича на 15 септември.

Санкциите на ЕС засягат 151 души, сред които са руски политически съветници, депутати, украински сепаратисти и ръководители. Основните фигури в списъка са вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, който е определян от ЕС за отговорник за интеграцията на Крим в Руската федерация след анексирането ѝ, както и Дмитрий Рогозин, който публично призоваваше за окупирането на Крим.

По-рано тази година представители на ЕС предложиха броят на включените в забранителния списък да бъде редуциран заради временно успокояване на ситуацията в Украйна, но мнозинството от държавите членки подкрепи удължаването на санкциите.

До 31 декември Русия и Украйна трябва да приключат с прилагането на подписаната на 12 февруари сделка за примирие в Минск. Част от споразумението включва прилагането на широкообхватни конституционни реформи от Украйна, за да засили автономността на източните райони на страната, където сепаратистите имат подкрепа.

Русия от своя страна трябва да изтегли силите си от Украйна и да върне контрола на окупираните територии на Киев. Москва все още отрича да има свои войници в Украйна.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?