Брюксел удължи с половин година ограниченията за руски чиновници и бизнесмени

Брюксел удължи с половин година ограниченията за руски чиновници и бизнесмени

Европейският съюз взе решение да удължи с шест месеца – до 15 септември 2016 г., въведените индивидуални ограничения срещу граждани и фирми от Русия и Украйна, за които Брюксел смята, че представляват опасност за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Санкциите под формата на замразяване на фирмени активи в Евросъюза и забрана за пътуване в Европа бяха въведени след референдума за присъединяване на полуостров Крем към Русия. Те засягат 37 компании и 146 физически лица, сред които руски бизнесмени и висши държавни чиновници, както и ръководителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска области и представителите на опълчението там. Срокът на действие на ограниченията трябваше да изтече на 15 март 2016 г.

Освен индивидуалните санкции, ЕС въведе и икономически санкции срещу Русия, които трябав ад действат до 31 юли 2016 г. Тези ограничения спират от европейския пазар капиталите на едни от най-големите руски банки, забраняват експорта в Русия на определени стоки за нефтената промишленост, новите договори за оръжение, както и на стоките с двойно предназначение за отбранителната промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес