БСП атакува сделката за телекома чрез прокуратурата

Лявата опозиция изпрати до прокуратурата сигнал срещу сделката за БТК. Депутатът от Коалиция за България и член на транспортната комисия Петър Мутафчиев обяви в парламента, че левицата сезира едновременно и Върховната касационна (ВКП), и Върховната административна прокуратура (ВАП).

Мотивите на социалистите са няколко. Пред ВКП те се жалят, че е нарушен държавния интерес, тъй като при сключването на договора за продажбата на БТК не е взето предвид, че трябва да е приключила финансовата година. С предварителното, според левицата, сключване на договора, в купувача несправедливо остава половината печалба на компанията от 2003 година, когато телекомът бе 100-процента държавна собственост.

В допълнение от левицата сигнализират касационната прокуратура, че цената на сделката е по-ниска от капитала на БТК.

Болката на БСП е, че не тя, а друг продава БТК

Болката на БСП е, че не тя, а друг продава БТК - така председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров от НДСВ коментира решението на депутати от левицата да сезират прокуратурата. Според Димитров, цитиран от БТА, истинската цел на БСП е да провали сделката на всяка цена, внушавайки на обществото, че тя е нередна и незаконосъобразна. По думите му това се прави "за пред обществото", за да се представи БСП като защитник "на едва ли не публичния интерес", а всъщност е израз на "омразата към приватизацията".

Валери Димитров напомни, че прокуратурата веднъж се е занимавала със сделката за БТК, а и съдът се е занимавал с тази приватизация повече от десет пъти.

Споделяне

Още от Бизнес