БСП би подкрепила Мая Манолова за кмет на София

Омбудсманът не казва дали ще се кандидатира

БСП би подкрепила Мая Манолова за кмет на София

БСП би подкрепила издигането на настоящия омбудсман Мая Манолова като кандидат за кмет на София. Самата тя отказа да коментира дали би се кандидатирала за поста. 

"Търсим кандидатура за кмет на София извън рамките на БСП, защото София е трудна територия. Категорично бихме подкрепили Мая Манолова", каза председателят на БСП –София и член на изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов пред Нова тв.

Той уточни, че в първичните партийни организации вече са започнали номинации и Манолова е възможен кандидат. По думите на Паргов все още не са водени дори първоначални разговори с Манолова. До разговор щяло да се стигне, ако тя бъде номинирана от структури на партията.

"Едва ли мога да гадая социологически какво би се случило, но Мая Манолова се доказа като гласът на народа. Няма да е лоша и ролята ѝ като гласът на софиянци, за да можем да променим всичко това, което ни дразни в София”, каза Паргов. 

По-късно Манолова отказа да коментира думите на Паргов. "Не е нито мястото, нито темата да коментирам дали ще се кандидатирам. Всеки има право да си подкрепя, да си издига, да си номинира“, отговори тя на въпрос по време на протестно шествие на медицинските специалисти в Стара Загора. 

През последните месеци Манолова уклончиво отговаря на въпросите какви са планивете ѝ и дали в тях влиза възможността да участва в изборите за кмет на София. Преди да стане омбудсман през 2015 година, тя беше депутат от БСП. Мандатът ѝ като национален обществен защитник е 5 години и изтича 2020 година.

Една от причините социалистите да търсят кандидат извън партията била, че "моделът Румен Радев успя”. Сега търсели "нещо подобно“ и в София.

Преди да стане омбудсман, Манолова беше депутат от БСП.

"Нинова драматизира с подаването на оставката“

Паргов коментира и напрежението в БСП, което расте след загубата на евроизборите. В края на май, дни след вота, Нинова подаде оставка като лидер на социалистите. Това доведе до насрочване на конгрес на партията, който ще се проведе в неделя и на него делегатите трябва да признаят оставката ѝ.

"Отправям призив към всички в БСП да се осъзнаят. Нинова с подаването на оставката си хвърли партията в хаос и сега се чудим какво да правим на конгреса. Никой не искаше нейната оставка по начина, по който тя драматизира с нея“, каза Паргов. Можел обаче „само да гадае“ дали на конгреса няма да се случи друг сценарий извън очакваното констатиране на оставката на Нинова.

Според него създалата се ситуация в БСП "отклонява партията от поставените ѝ цели”. 

Попитан дали би се кандидатирал за лидер на партията, Паргов отговори, че този въпрос не стои пред него. 

Споделяне

Още по темата

Още от България