БСП даде бюджета на НЗОК на Конституционния съд

БСП даде бюджета на НЗОК на Конституционния съд

Депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) заради промяната на 17 закона през преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще даде спорните текстове на КС още при приемането им на второ четене в парламента и ги определи като “звучен шамар по българското право“ .

Практиката на КС сочи, че това е противоконституционно, коментира в четвъртък Филип Попов, който е един от вносителите на жалбата.

Той допълни, че не може през бюджетния закон да се правят редица поправки в много други закони, които нямат нищо общо с бюджета.

"Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в това Народно събрание", каза Попов.

Колегата му проф. Георги Михайлов допълни, че много от предложенията засягат дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с работата на НЗОК. 

Със Закона за бюджета на НЗОК бяха приети редица спорни промени в ключови здравни закони, които до последно бяха пренаписвани на коляно, заради което в опозицията и медицинското съсловие има сериозни опасения, че ще доведат до хаос в системата.

И отбеляза, че със закона се закрива Фондът за лечение на деца и неговият Обществен съвет, както и че се създава мегаагенция за медицински надзор, която вкарва в себе си дейности, които по думите на проф. Михайлов са "абсолютно противоречиви". Това са одитът, трансплантационните проблеми и регистрацията на лечебните заведения.

Сред тях са създаването на нови медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, на които болниците ще трябва да отговорят в срок от 6 месеца, след което да преминат през прелицензиране и ако не ги изпълнят, може да бъдат затваряни или част от дейността им да бъде спирана.

Създава се и нова мегаагенция, която получава цялата власт по регистрация на лечебните заведения, разрешителните за лечебна дейност, контрола върху медицинската и финансовата дейност на болниците, включително да следи за наличие и предотвратяване на корупционни практики в болниците. Мегаагенцията поглъща и дейността на Агенцията по трансплантациите насред скандала с малкото трансплантации у нас и останалите без шанс за лечение нуждаещи се от белодробна трансплантация.

С промените се закриват Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, като тази дейност ще бъде прехвърлена към НЗОК по правила, които също тепърва ще се разписват в наредба.


Тезата на здравните власти, която в четвъртък отново беше повторена от здравния министър Кирил Ананиев е, че направените през Закона за бюджета на НЗОК промени “водят до повишаване на ефективността в разходването на средствата и повишаване на контрола“. “Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 год., той няма да успее“, каза Ананиев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?