БСП е срещу разполагането на военна техника в България и санкции срещу Русия

АБВ не приема каквато и да е външна намеса в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС

БСП се обяви срещу разполагането на чужди военни части и техника в България и за прекратяване на санкциите срещу Русия. В декларация левицата посочва, че е срещу "въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия" и иска "Европа да гради своята безопасност заедно с Русия, а не против нея".

Правителството на Пламен Орешарски подкрепи налагането на икономически санкции срещи Русия, като среди в БСП отдадоха ниските изборни резултати именно на тази политика.

Сега от БСП заявяват, че "досегашните санкции очевидно не са ефективно средство за уреждането на конфликта, а по-скоро нанасят вреди на европейските държави, в това число и на България".

"Войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите. Опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат до още повече жертви, до фатално разрастване на военните действия и до ново разделение на Европа. Изразяваме несъгласието на българските граждани България да се превърне в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия", посочват от БСП.

Военният министър Николай Ненчев вече съобщи, че на територията на България ще бъде разположена ограничен брой бронирана техника, която да участва в съвместни учения на НАТО.

"С изключителна тревога следим информацията за засилване на военната мобилизация сред етническите българи в Украйна, което ги вкарва в братоубийствен конфликт от двете страни на фронтовата линия", посочват още от БСП.

От БСП отбелязват, че са станали инициатор за организиране на предоставянето на хуманитарна помощ.

Вярваме, че в момента най-важно е да помогнем и да бъдем солидарни не само с българите в Украйна, но и на всички, засегнати от конфликта, посочват социалистите.

От АБВ също обявиха, че ще внесат проект за декларация на българския парламент за събитията в Източна Украйна.

Тази декларация ще успокои българското обществено мнение и ще даде един силен знак към нашите международни партньори, каза Георги Първанов.

Проектопредложението на АБВ е от 5 пункта и в нея са изложени вижданията на партията за ненамеса в конфликта в Източна Украйна.

В нея се казва, че страната ни е против всякакви форми на военна намеса на трети страни в събитията в региона, включително, чрез доставка на оръжия и други смъртоносни средства и не приема територията ѝ да бъде използвана за такива цели.

България разглежда съвместното използване на български военни съоръжения единствено като средство за повишаване на отбранителната способност на страната и повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили и въоръжените сили на съюзниците ни, на основата на зачитане на суверенитета и законите на България и на целите на принципите на Устава на ООН, се посочва още в текста.

България подкрепя всички усилия на ЕС и неговите лидери за намиране на мирно решение на конфликта в Източна Украйна и е готова и способна да участва активно във формирането и провеждането на общи позиции и политики в областта на сигурността и отбраната и в частност нейното регионално измерение, като неотменна част от съюзническите ни права и задължения в рамките на ЕС, се посочва в документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България