БСП и "Атака" не искат България да подкрепя помощ за Гърция

Снимка: БГНЕС (архив)

БСП и "Атака" се обявиха срещу заявената от правителството готовност България да подкрепи спасителния план за Гърция, но без да дава никакви средства.

"Искаме да бъдем солидарни с гръцкия народ, но не сме готови отново България да бъде с девиза "Винаги готов" и когато някой ни изкомандва, ние да се подреждаме и да вадим най-много от най-празните си джобове, заяви Янаки Стоилов (БСП).

Депутатът каза, че предложението на премиера Бойко Борисов е обратното на първоначалната му позиция.

По думите на Стоилов премиерът първо е заявил, че България нито е длъжна, нито има възможности да се включва в този процес, а сега в парламента казва, че въпреки усилията на правителството, трябва да участваме в гаранциите, които трябва да бъдат дадени за новите кредити.

Според Стоилов трябва да е ясно какъв ще е делът на България в пакета от средства за Гърция. Към момента обаче имало много условности и няма пълна яснота.

"Когато днес се прави призив - дайте да помогнем на Гърция, трябва да се има предвид, че всеки, който предлага това решение, помага не само и не толкова на гръцкия народ, а на кредиторите на Гърция. Защото част от тези кредитори стимулираха политиката от последните 10-15 години, която днес катастрофира", заяви Янаки Стоилов.

Според него, ако се продължава по досегашния път, и у нас, и в ЕС, гръцкият случай може да се превърне в заразителен пример.

По думите му в ЕС трябва да се поставят и други въпроси, като например - на какво основание страни, които са в еврозоната, не изпълняват стриктно изискванията за използване на европейската валута. Депутатът призова финансовият министър да се опита да разбере на среща в Брюксел дали в Европа ще важат единни правила и към длъжниците, и към кредиторите, или отново и там ще има различни стандарти.

От "Атака" посочиха, че натискът Гърция да бъде принуждавана непрекъснато да тегли още и още милиарди има една цел - да се приватизират реални активи - пристанищата по цялата брегова ивица, железницата, електрическата компания, всички банки, острови.

"Затова смятаме, че България не само не бива, но и не може да бъде задължавана да дава каквито и да било гаранции", обяви от името на ПГ на "Атака" Магдалена Ташева.

По този начин, отбеляза тя, спасяваме не гръцкия народ, срещу когото нямаме нищо против и му се възхищаваме, не гръцката икономика, помагаме на "тази фалшива валута, която разори всички държави в еврозоната, освен една - Германия, която държи печатницата. Ние помагаме на крупния финансов капитал - той не е приятел на България, на гръцкия народ", посочи представителят на "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?