БСП и ДПС пак дадоха на КС Закона за архивния фонд

БСП и ДПС пак дадоха на КС Закона за архивния фонд
Депутатът от БСП Любен Корнезов внесе в Конституционния съд искане да бъде обявен за противоконституционен Законът за националния архивен фон. Искането е подписано от 54 народни представители от "Коалиция за България" и ДПС.

Корнезов обясни, че законът вече е бил обявен изцяло за противоконституционен, тъй като е бил приет на първо и второ четене в едно пленарно заседание, въпреки парламентарния правилник и критиките и възраженията на депутати.

След решението на съда депутати от ГЕРБ внесли промените отново и те били приети повторно на 21 юли без в тях да бъдат внесени никакви промени. Освен това било записано, че законът влиза в сила със задна дата на 12 юни.

Корнезов коментира, че с приемането на закона ГЕРБ се поставя над Конституцията и над Конституционния съд.

Според него това нарушава Конституцията, защото в нея е указано, че законите влизат в сила, след като бъдат публикувани в Държавен вестник.

Промените, които бяха приети "за пръв път" на 18 декември м. г., предвиждат преструктуриране на Националния архивен фонд и закриване на териториални структури. Според левицата това ще доведе до кадрови промени.

Корнезов съобщи в четвъртък, че целта на този закон е била управляващите да прочистят Държавната агенция "Архиви". По негова информация вече са освободени 130 души и законът се приемал със задна дата, за да не могат уволнените да си потърсят правата по съдебен път.

"Убедени сме, че законът отново ще бъде обявен за противоконституционен, за да могат районните съдилища по места да вземат решение по делата на хората", заяви Корнезов.

Той съобщи, че до момента опозицията е дала на Конституционния съд 21 акта на парламента. Обмисля се след парламентарната ваканция към съда да бъдат подадени още закони.

Бившият конституционен съдия коментира и критиките на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов към съдебната власт с думите, че "няма цивилизована държава, която да не се съобразява с решенията на съда".

"Поздравявам българските съдии, че все още се държат", каза Корнезов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?