БСП и ГЕРБ в спор за помощта на държавата след наводнението в Брегово

БСП и ГЕРБ в спор за помощта на държавата след наводнението в Брегово

Брегово е наказано от българското правителство, заяви Филип Попов в декларация от името на ПГ на "БСП за България". Правилно беше отпусната финансова помощ, както за Хайредин, така и за Враца, но Брегово отново беше пренебрегнато, посочи той.

Попов отбеляза, че и трите общини се намират в най-бедната част на България, където демографската катастрофа придобива чудовищни размери. Той посочи, че държавата трябва да предпази живота и здравето на всеки един българин, независимо от неговото местоживеене.

 

Филип Попов, цитиран от БТА, коментира, че държавата, правителството не може конюнктурно, без каквито и да било обективни критерии да разделя хората от различните общини, но за съжаление го прави. По думите му правителсвото наказва гражданите от община Брегово заради техния свободен политически избор, защото там ГЕРБ никога не е печелила каквито и да било избори.

Къде в Конституцията и в законите на страната, уважаеми г-н премиер, пише, че по Ваше усмотрение според моментното Ви настроение, без ясни критерии може да залагате живота и здравето на българските граждани на карта, попита той. Как в такъв момент, когато Брегово е под вода, когато и има реална опасност от екологична катастрофа, държавата е гарантирала живота, достойнството и правата на хората там, добави Попов. Той отбеляза, че под вода са 7000 дка ниви, под вода са помпените станции, снабдяващи общината с питейна вода. В същото е изпратена проверка в общината дали са спазени процедурите по европейски проекти, посочи Попов.

По думите му проблемът със защитната дига при Брегово, която е държавна собственост, съществува още от първото правителство на Борисов, а три правителства на ГЕРБ не са направили нищо за Брегово.


В отговор Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че във Видинска област има 37 км диги, осем язовира, които са непрекъснато поддържани. Видимите резултати ги видяхме миналата седмица, дойдохте с джиповете, прехвърлихте се в автобусите, дадоха ви гумени ботуши, вместо да ги дадат на хората, които запушваха пробойните по дигите, обърна се той към БСП.

Според Тошев проблемът в Брегово е в резултат на нерегламентирано обработване на блатни земи, които в момента са отводнени. Въпросът е кой обработва тези земи, дали има някаква роднинска близка връзка с кмета на община Брегово, попита той.

Не е вярно, че Брегово се захранва с питейна вода от залетите кладенци, много отдавна те са дълбока резерва, общината се захранва от кладенци в землището на село Ракитница и няма никаква опасност за питейната вода на жителите на Брегово, заяви депутатът от ГЕРБ.

 

По думите му отговорните институции правят непрекъснати замервания на всички води, които са и подпочвени, и заливни. Дори от сръбската държава получихме уверение, че не се изпускат води от хвостохранилището на мина "Бор", добави той.

 

Тошев каза, че действията на опозицията в момента не са в услуга на гражданите на Брегово и призова БСП да пита кмета си какво се върши в момента.

"Община Брегово е в пъти по-голяма фамилна фирма, отколкото всички примери, които давате за ГЕРБ за цяла България", коментира още депутатът. Нито Видинска област, нито Видин, нито Брегово са застрашени, природата действа екстремно, ние реагираме адекватно, добави той.

В лично обяснение Филип Попов коментира, че кметът със собствени средства и усилия на общината се е опитвал да отводнява, без да е получил каквато и да било адекватна помощ от държавата.

Владимир Тошев призова да не се обиждат институциите, защото и в момента в Брегово се източват 40 хил. литра подпочвени води на минута, а общината няма и една помпа.

Споделяне

Още по темата

Още от България