БСП иска нов вот на недоверие на кабинета

Нинова: ДПС управлява ГЕРБ, а Патриотите са щастливи от това

Сн. Архив

БСП обяви курс към предсрочни парламентарни избори. Партията ще внесе нов – трети вот на недоверие към кабинета, този път на тема "Здравеопазване". Левицата обнови и предизборния си щаб, в който влязоха нови лица. Решенията бяха взети от Националния съвет на БСП, съобщи пресцентърът на партията.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова направи анализ на новата политическа обстановка, която от петък е качествено различна. В момента ДПС управлява ГЕРБ, а "Обединени патриоти" (ОП) са щастливи от това, каза Нинова. Животът на парламента вече зависи изцяло от ДПС и дали  ГЕРБ и ОП ще приемат техните условия, за да ги накарат да се регистрират в зала, допълни Крум Зарков, заместник-председател на парламентарната група на левицата. Той посочи, че Националният предизборен щаб започва подготовка за избори, като много вероятно е те да са предсрочни.

Междувременно Националният съвет на БСП избра нов Национален предизборен щаб, който ще се води от депутата Георги Свиленски. От щаба беше изваден досегашният зам.-председател Георги Гергов, както и Красимир Янков, който сам подаде оставка. Новите допълнения са Александър Симов, Стоян Мирчев, Антон Кутев, Кристиан Вигенин, Иван Иванов, Николай Цонков, Иван Ченчев, Ия Гурбалова, Деница Златева, Явор Божанков и кметовете - Владимир Москов и Донка Михайлова. Сменен е и секретарят на щаба Асен Димитров с Вяра Емилова, съобщи пресцентърът на БСП.

Преди началото на пленума районът около "Позитано" 20 осъмна с листове, залепени на дървета, на които пишеше "Нинова оставка". Не е ясно кой е автор на акцията. Едната от версиите е, че това е дело на вътрешната опозиция в левицата, заради освобождаването на Георги Гергов и Красимир Янков от предизборния щаб. Не се изключва обаче раздорът в БСП да се използва умело и от провокатори от ГЕРБ, коментираха социалисти пред Mediapool.

Трети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Националният съвет на БСП реши Парламентарната група да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването.

 "Това решение е взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри. Това не е здравна реформа, а здравен геноцид", заяви Корнелия Нинова, съобщи пресцентърът на БСП.

Това ще бъде третият вот срещу кабинета "Борисов 3" по искане на БСП. Предишните два на тема "Сигурност" и "Корупция" не успяха да минат. 

Нинова: ДПС убиха с един куршум два заека – ГЕРБ и "Патриотите"

Лидерът на социалистите направи разбор на политическата ситуация в страната, която според нея е коренно променена от петък.

"Последните два месеца се белязани от нестабилност на управляващата коалиция  - с битки за власт вътре в ОП, между ОП и ГЕРБ и между лобитата в ГЕРБ. Те вече стават видими с обвиненията в лобизъм между Сидеров и Симеонов и репликите между Цветанов и Бъчварова, и противопоставянето Борисов - Цветанов за оставките на министри. ГЕРБ предизвикаха и война между институциите, нападайки постоянно президента Радев",  каза Нинова на заседанието на Националния съвет на БСП.

Тя отбеляза,  че се увеличават националните и местни протести - от майките на деца с увреждания до пътища.

"Парламентарното мнозинство се клати. Два дни поред управляващите не можаха да съберат необходимото мнозинство от 121 човека, за да започне работа Народното събрание. Ние няма да крепим кворума им, за да съществува правителството на Бойко Борисов и да продължава да води държавата към дъното“, заяви още Нинова.

Според нея от петък, има абсолютно нова политическа ситуация.

"ДПС убиха с един куршум два заека - и ГЕРБ, и ОП. Показаха на ГЕРБ кой кара влака и занулиха патриотите. Брилянтен ход. Ние не се регистрирахме за кворум. Първият път ДПС също. Изправени пред заплахата парламентът да бъде блокиран, правителството да падне и да загубят топлите си местенца и пари, ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им - да оттеглят закона за местното управление. Вчера условието беше този закон. А следващите условия? С този ход ДПС изтриха патриотите от политическата карта", коментира новата ситуация Нинова.

Тя припомни твърдението на  ОП преди няколко месеца:  "Ако има някаква заплаха за България, това е връщането на ДПС на власт. ДПС не може да се примири с факта, че ги отстранихме от властта и то завинаги".

В петък обаче, според Нинова, се е видяло, че не само не са ги отстранили, а в името на това - патриотите да останат във властта, са легнали на килимчесто пред ДПС.

"Нека се знае - ДПС управлява ГЕРБ, а патриотите са щастливи от това, защото великодушно им се подхвърлят трохи от държавната трапеза. У управялващите няма принципи, няма идеологии, няма програма. Ето затова сме призвани да бъдем алтернатива на статуквото. Ако искахме власт на всяка цена, сега и ние можехме да се сговаряме за постове и пари. Не искаме това. Искаме смяна на модела и затова сме различни", каза в заключение лидерът на БСП.  

БСП ще обикаля страната до края на годината

БСП ще обикаля страната до края на годината, за да оформи своята "Визия за България", обяви  пред журналисти Крум Зарков, заместник-председател на парламентарната група на левицата.

Той отчете, че през последния месец са се провели над 150 срещи около визията. По думите му този проект трябва да даде нова перспектива на страната.

"Ще обобщим резултатите и ще видим как ще продължим напред. С "Визия за България" отиваме отвъд един изборен цикъл. Искаме да начертаем политически път за България и него ще отстояваме на всички избори, които идват в следващите месеци", заяви още Зарков.

Той посочи, че Националният предизборен щаб започва подготовка за избори. Много вероятно е те да са предсрочни парламентарни, но при всички случаи, идват европейски и местни избори и БСП трябва да бъде готова за тях, допълни Зарков.

Янаки Стоилов: Не участваме в предрешен избор за КС

На заседанието Корнелия Нинова представи обръщение от Янаки Стоилов, който отсъства от страната, по повод оттеглянето на кандидатурата си за конституционен съдия от парламентарната квота, съобщиха още от пресцентъра на БСП.

 "Ние не бягаме от съревнование, дори от битка, но не участваме в предрешен избор, с който да легитимираме избора на управляващите (вероятно и с ДПС) и да поддържаме илюзия, че този парламент действа държавнически", се казва в позицията на Стоилов.

Според него е ясно, още преди внасянето на предложението по кандидатурата му и процедурата по изслушване, че е взето финалното решение.

"Това се прави, за да се осигурят по-добри позиции на официално и неявно участващите в управлението на държавата и специално на съдебната власт. Да добавя и това какви хора и от какви позиции ще оценяват моята кандидатура. Tова е е моята оценка и позиция, която ръководството на БСП и ПГ са взели предвид", заявява още юристът на БСП.

С оттеглянето на Стоилов остана само един кандидат, предложен от ГЕРБ и "Патриотите" - Красимир Влахов от Върховния касационен съд.

Споделяне

Още от България