БСП иска вето върху току-що приети промени в Закона за Черноморското крайбрежие

БСП иска президентът спешно да наложи вето върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие, които парламентът прие в четвъртък. ГЕРБ определиха твърденията на социалистите като предизборни.

Депутатът от БСП и бивш зам. регионален министър министър Димчо Михалевски, ГЕРБ са извадили дюните от зона А и така са отворили огромна врата за изключения за строителство и промяна на предназначението, както и за учредяване на ограничени вещни права върху пясъчните дюни.

"Досегашните текстове предвиждаха пясъчните дюни да бъдат публична държавна собственост, тя да не може да се променя, имаше абсолютна, безусловна забрана за строителство. Вчера ние изкарахме пясъчните дюни от зона А, казахме с гласуване, че ще има защита, а управляващите сложиха един списък от действия, с които може да се строи вече върху пясъчните дюни", коментира Михалевски.

Председателят на Комисията по регионална политика и депутат от ГЕРБ Любен Татарски отхвърли тези аргументи.

"Навсякъде изрично подчертаваме, че там, където има дюни, не може да се строи, независимо къде се намират - зона А, зона Б, в регулация, с изключение на тези три случая, които смятам, че са наистина важни и необходими - за обекти с национално значение, обекти, свързани с националната сигурност, и обекти на техническата инфраструктура", каза Татарски.

Той отхвърли и твърденията, че с промяната в закона се дава възможност за произволни промени в предназначението на земи и гори държавна собственост, за които БСП също иска президентско вето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?