БСП настоява за 150 лева еднократна есенна помощ за пенсионерите

Драгомир Стойнев и Емилия Масларова, Сн: БГНЕС

БСП настоя във вторник пред управляващите за отпускането на еднократна помощ от 150 лева на пенсионер, която да компенсира увеличението на цените. Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев (БСП) и бившият социален министър Емилия Масларова изчислиха, че това ще струва 340 милиона лева на бюджета.

Според Стойнев пари има, но е въпрос на приоритети как те ще бъдат разпределени. От левицата поискаха от 1 януари всички пенсии да бъдат увеличени с 11%. Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предизборно пенсиите ще бъдат вдигнати с не по-малко от 7 процента, колкото е инфлацията за последните 3 години.

"В момента никой не знае откога точно ще се увеличат доходите на пенсионерите, а докато се вземе решение, се натрупва допълнителна инфлация", опонира Драгомир Стойнев. Той свърза увеличението на пенсиите единствено с предстоящите избори.

Стойнев даде редица съвети на ГЕРБ за справяне със ситуацията в социалната сфера като увеличаване на максималния осигурителен доход, увеличаване на пенсиите и премахване на техния таван, въвеждане на бонуси за всяка година трудов стаж и преизчисляване на старите пенсии.

"В период на криза правителството трябва да направи поне онова, което беше направено от предишното правителство", обясни Емилия Масларова и припомни, че правителството на тройната коалиция е увеличило пенсиите средно с 82% по време на мандата си.

"За три години страната ни е изгубила 420 000 работни места. Около 800 000 българи са в по-тежка ситуация, отколкото преди три години, а над 30 на сто от доходите на хората са от пенсии", допълни тя.

Споделяне

Още от България