БСП, НДСВ и ДПС отказаха да осъдят думи на Доган за купуването на гласове

БСП, НДСВ и ДПС отказаха да осъдят думи на Доган за купуването на гласове

БСП, НДСВ и ДПС отхвърлиха искането на дясната опозиция парламентът да осъди с декларация думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че “купуването на гласове е европейско явление”.

След втория тур на местните избори, докато премиерът, вътрешният министър и всички политически партии се надпреварваха да осъждат купуването на гласове, Доган заяви: “Купуването на гласове е европейско явление. Бизнесът, щом се чувства некомфортно и иска да влезе във властта, ще използва тази технология. Демокрацията ще я бъде, дори с купуването на гласове”.

Веднага след това ОДС поиска Народното събрание (НС) да излезе с декларация, но мнозинството не се съгласи. Тази сряда опозицията направи безуспешен нов опит да прокара такъв документ.

НС не може да разглежда подобни декларации, а може да има изказвания на отделни депутати, заяви председателят на НС Георги Пирински (БСП). По думите му такъв проект няма място в дневния ред на парламента поради характера и съдържанието му. Това е въпрос само на публичен дебат или изявления на отделните парламентарни групи, допълни той.

Самият Доган не изневери на принципите си и не беше в парламента, докато неговият заместник Люгви Местан го оправда с думите, че чрез лидера си ДПС е имало “доблестта да назове в прав текст, да покаже уродливите явления в обществото”. Това обаче не било израз на съгласие, а мотивация за провеждането на истински дебат в парламента и гражданското общество, с които да се търси начин за преодоляването на “явлението”.

Опозицията не разбира “високия наратив на един философ”

Според Местан гласуването на декларация срещу изказването на Доган е “недопустимо”, а освен това опозицията не е успяла да го разбере правилно.

“Тази декларация няма за предмет изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган, а има за предмет превратно тълкуване от ваша страна на едно изявление на Ахмед Доган, което явно ви е затруднило да го разберете. Когато един политик казва, че демокрацията предполага купуване на гласове, преди да го подложите на осъждане, трябва да отворите тълковния речник и да видите дали думата "предполага" е синоним на съгласие с това явление”, каза зам.-председателят на ДПС.

"Да, в България има това уродливо явление, в демократична България се купуват гласове и това е уродливо явление", продължи той. Допълни, че когато лекар прави скенер на един организъм, той не може да бъде обвинен за това, че снимката показва раково образувание.

"Не прави чест на групата народни представители да занимава обществото с безсилието си да разбере високия наратив (изказ, послание – бел. ред.) на един философ”, разясни още Местан. По думите му това бил прекалено евтин трик, напомнящ “култова фраза за обръча от фирми”.Залата посрещна изказването му със смях и подвиквания.

Той изтъкна, че с “подобни акции” опозицията няма да успее да скрие и заблуди обществото, нито да подмени реалната оценка за изборните резултати.

“Това е един инфантилен опит, който няма да ви помогне да се посъбудите, а България се нуждае точно от едно силно дясно, което явно няма да се случи с политици от профила на Иван Сотиров", коментира Местан.

В дълбините на езика

“Не се наемам да навляза в дълбоката семантика на тази фраза, защото ще се смеете, както се изсмяхте на думите на Лютви Местан, че това е високият наратив на един философ”, каза заместник-председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

"Това обаче е така и, ако не всички сме завършили философия и ако не всички имаме дар словото на българския турчин Лютви Местан, не бива да се дразним", изтъкна той.

"Вашият майчин език е българският, а неговият - турският, но той е навлязъл в дълбините на езика, който наричаме свещен език на нашите деди и трябва да го поздравим за това негово лично усилие, а не да го заклеймяваме", каза Илчев от парламентарната трибуна.

След това разясни, че демокрацията дава огромни възможности, от които се възползват лоши хора и правят различни неща като купуване на гласове.

Съдържат ли думите на Ахмед Доган призив тези възможности да бъдат използвани мащабно и активно, запита риторично Илчев.

БСП похвали полицията и прокуратурата

“Сблъскахме се с отвратителни практики и грозни демонстрации. Трябва обаче да намерим добра дума за работата на прокуратурата и полицията, които успяха да сведат до минимум покупко-продажбата на гласове по време на тези избори”, заяви говорителят на социалистите Ангел Найденов. Той подкрепи  всички депутати, призоваващи за разграничаване от практиката за купуване на гласове.

По думите на Найденов някои политически партии използвали наркомрежата в България за купуване на гласове.

НС обаче не може да взима отношение за изявленията на народни представители, смятат червените и поради тази причина не са подкрепили включването в дневния ред на проектодекларация срещу изказването на Ахмед Доган.

Нов избирателен закон

Както и да го тълкуваме, демокрацията не предполага купуването на гласове, а честен избирателен процес, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Тя изтъкна, че думите на Доган уронват престижа на НС и българските политици, и поставят под въпрос доколко сериозно се отнасят към задължението си да пазят демокрацията.

ДСБ ще подкрепи през следващата седмица в дневния ред на НС да влезе проектът за декларация за разграничаване от изявленията на Ахмед Доган. “Дали парламентът ще даде морална оценка или не, е работа на съвестта на всеки един народен представител”, смята Михайлова.

От името на ДСБ тя заяви, че е нужен нов избирателен закон, с който да се предотврати не само купуването на гласове, но и изборният туризъм.

Разследване за “фалшификациите и подмяната на вота”

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров предложи временна анкетна комисия да разследва "фалшификациите и подмяната на вота на българите на местните избори". Ако ситуацията от местните избори се повтори на парламентарните, хората ще се запитат защо гласуват изобщо и в чии ръце са изборите, мотивира се той.

От ОДС дадоха заявка, че ще подкрепят предложението на Сидеров.

"Скандалът с фалшификацията на местните избори в България доби европейски мащаби", обяви Сидеров и припомни възмущението на баварския министър по европейските въпроси от купуването на гласове.

Преди броени дни Маркус Зьолдер поиска Еврокомисията да проучи сигналите за купуване на гласове в България, а докато трае проверката, да се блокират европейските пари за страната. Реакцията му бе предизвикана именно от думите на Ахмед Доган.

Такова възмущение на европейски министър става за първи път от 1990 г. насам - не че досега не е имало фалшификации, но този път те надминаха всякакви граници, продължи Сидеров. Не бива да оставаме безучастни към 438 жалби в административните съдилища за обжалване на изборните резултати, апелира той.

“ДПС налага анадолски практики и купува гласове”

“ДПС практикува най-порочните практики и възприема, че демокрацията предполага купуването на гласове. ДПС е етническа партия, която е наложила анадолски практики и купува гласове”, заяви от името на ПГ на БНС Мирослав Мурджов.

По думите му ДПС е легитимирало позицията, че купуването на гласове е “законен бизнес”, с който се управлява държавата. С днешното си гласуване БСП и НДСВ на практика се “идентифицираха с ДПС”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България