Станишев: Борисов управлява като султан

БСП, НДСВ и Кунева с куп въпроси за полета на бойковите "тигри"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов управлява държавата като султан, все едно тя му е бащиния. С това определение лидерът на БСП Сергей Станишев коментира във вторник скандала с превозването от София до морето на любителските футболни отбори "Чавдар" - Етрополе и "Витоша" - Бистрица, с машина на Авиоотряд 28.

"Правителственият самолет се използва за лично удоволствие на министър-председателя. Това е направено в нарушение на правилниците и морала”, продължи възмущението си бившият премиер, след като повече от седмица скандалът заема водещо място в медиите.

Според Станишев било очевидно, че  Българският футболен съюз е бил натиснат впоследствие да прати искане за превозване на тези два "гигантски" отбора, за да може да измият скандала от лицето на министър-председателя. "Няма как да стане, защото има маса други извършени нарушения", каза Станишев, като допълни, че специализираният отряд няма право да извършва такива превози.

Най-голямото нарушение е моралното, защото авиоотрядът се използва за лично такси на министър-председателя, продължи лидерът на левицата, като напомни, че темата е намерила място и в германските медии.

Левицата е подготвила ред въпроси по повод на скандала, който, според Станишев, е твърде голям.

От БСП останаха скептични, че и след този случай няма да има кой знае какви последици. Депутатът Михаил Миков припомни случаите, в които от партията му са отправили парламентарни питания защо вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ползва в летния си отпуск превоз с хеликоптер на автоотряда. “И тогава задавахме въпроси, но не последва нищо”, допълни Миков.

Във вторник и от НДСВ се включиха в политическите коментари за скандала около Авиоотряд 28. От партията обявиха, че искат отнемането на лиценза на авоотряда.

Разпространен бе и сигнал до директора на "Гражданска въздухоплавателна администрация” и Сметната палата. В него младежкият лидер на извънпарламентарната партия адвокат Стефан Кенов настоява палатата да провери нарушенията на закона, които правителственият превозвач е направил и да отнеме лиценза на авиоотряда.

Според Кенов авиопревозвачът по закон може да получава пари единствено от първостепенни разпоредители с бюджетни средства, каквито футболните отбори и БФС не са. Юристът твърди също, че дори заповед на министър-председателя не отменя задълженията на главния директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация”.

Адвокатът отбелязва, че между заявителите на полети от Авиоотряд 28 не попадат футболисти и фолк звезди. Според него, ако се потвърди, че правителствените летци извършват подобен тип полети, трябва да им бъде отнето разрешителното.

От движението към партията на Меглена Кунева "България на гражданите"  също  разпространиха 27 въпроса до генералния директор на авиоотряда". От новата формация питат колко подобни полета е изпълнил правителственият самолет, какви лица е возил и по чие разпореждане се е случило това.

От партията на Кунева искат да узнаят и по какъв ред се извършва извозването на лица извън законово уредените държавни длъжности.

Споделяне

Още по темата

Още от България