БСП не е алтернатива на управлението "Сакскобургготски"

БСП не предлага алтернатива на управлението на НДСВ, смята зам.председателят на царската партия Даниел Вълчев. Идеите, лансирани от левицата като алтернатива, са "някакви прясно размразени неща отпреди 50 години", заяви Вълчев по Би Ти Ви по повод тържествата, организирани от БСП за 9 септември, Вълчев.

Юристът не се ангажира с прогноза дали Симеон Сакскобургготски ще бъде премиер втори мандат, ако БСП спечели изборите догодина, каквато идея лансира министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

Вълчев отбеляза, че едва когато се видят резултатите, ще се търсят варианти за съставяне на правителството и отговори, иронизирайки фразеологията на колегата си в партийното ръководство и вицепремиер Пламен Панайотов: "да би било добре за страната, а не предварително да се правят някакви кой знае какви, така, теории, които при всички случаи ще бъдат спекулативни".

Вече "сериозно", Вълчев посочи, че не е важно само какви са лицата, които олицетворяват една или друга политика. Той все пак отбеляза, че левицата чак метаморфоза не е претърпяла, но все пак е извървяла доста дълъг път - от пълното отрицание на НАТО, колебливо отношение по ЕС, до реална подкрепа по посока на тези външнополитически национални приоритети.

"В този смисъл действително най-важното е не дали ще бъде Сергей Станишев или Надежда Михайлова, или Иван Костов, или Ахмед Доган или. . ., който и да е друг в българската политика от по-видните фигури, по-важното е каква политика олицетворява той, какво стои като програма зад гърба му", изтъкна зам.шефът на царската партия.

"Надявам се, сигурен съм, те имат достатъчен потенциал, ще излязат със съответна програма. Оттам нататък ще мислим дали тя по някакъв начин е близка до това, което ние виждаме като перспектива за страната", каза Вълчев по адрес на БСП.

За сегашната управляваща коалиция, Вълчев смята, че трябва да се съхрани. Според него, правителството има определени успехи и не е реалистично да се правят промени в края на мандата.

Вълчев, който е от кръга, наричан "панайотки" в НДСВ, използва ефира на Би Ти Ви, за да поправи внушение от заглавие на негово интервю в "Труд", че Симеон няма да пише следващите листи на НДСВ.

"Не знам защо вашите колеги от уважавания от мен в. "Труд" сложиха такова заглавие на едно мое интервю, в смисъл Симеон няма да пише листите, и то от моята уста излиза като че ли едва ли не аз ще ги пиша тия листи", каза Вълчев. В следващата публикация изданието публикува анализ под заглавие "Панайотките стават даниелки", с което захрани вътрешно-партийни вълнения .

Вълчев разясни, че в откритото си писмо, публикувано също в "Труд", премиерът е казал, че той ще контролира този процес. Тълкуването на Вълчев е, че Симеон ще стане морален гарант за предложените депутати.

Запитан за листите от 2001 г., Вълчев нямаше как да не каже, че и тогава Симеон е бил морален гарант. Разликата била, че "невинаги това, което ни се вижда желано, се оказва възможно".

Споделяне

Още от България