БСП обещава на Запада приемственост в политиката, ако дойде на власт

Социалистическата партия обещава да спазва ангажиментите на страната и да поддържа приемственост в политиката, ако дойде на власт. Това стана ясно от интервю на зам.председателя на БСП Румен Овчаров пред БНТ, ден след завръщането му от Лондон.

След срещи с представители на 14 от най-големите инвестиционни банки в лондонското Сити, Овчаров разбрал, че те не се безпокоят от едно бъдещо ляво правителство в България. Най-честият въпрос бил каква икономическа политика ще води това правителство. Зам.председателят на БСП ги успокоил, обещавайки партията да ползва техните експертни съвети и анализи. Било договорено с тяхно съдействие в края на тази година представители на БСП да посетят две от икономическите столици на Европа - Франкфурт и Милано, където българските социалисти да представят вижданията си за бъдещото икономическо развитие на страната.

Според Овчаров, банкерите в Лондон не се притеснявали от управление на левицата, а от възможността в България да дойде на власт една неясна коалиция без подкрепа.

"Те разчитат на една стабилност, на приемственост, на предсказуемост на бъдещото правителство. И са изключително разтревожени от един факт - за идване на власт в България на едно правителство без необходимата парламентарна и политическа подкрепа, на едни недостатъчно ясни политически форми на коалиция. Това е, което ги притеснява", заяви Овчаров.

Само преди два дни столичният кмет Стефан Софиянски обяви от Вашингтон, че е получил подкрепа за създаването на дясна коалиция с участието и на НДСВ, която да управлява страната след парламентарните избори. В обясненията си Софиянски акцентирал, че БСП не може да гарантира приемственост на политиката и международните ангажименти, поети от България. Той поискал помощ от Международния републикански институт за създаването на програма с конкретни виждания за начина, по който се формират коалиции.

Пред част от медиите тази подкрепа бе представена като ангажимент от страна на Републиканската партия. Точно в това днес изрази съмнение американският посланик Джеймс Пардю. Не вярвам американска политическа партия да е подкрепила кандидат в България, това е вътрешен въпрос, ние не правим такива оценки на дясно и ляво, заяви посланик Пардю в Пазарджик, цитиран от БНР.

Запитан с Лондон ли започва външнополитическата совалка на БСП за това как реагира Западът на евентуално бъдещо ляво управление, Овчаров отговори с думите, че преди това лидерът на партията Сергей Станишев е ходил във Франция, а в края на този месец предстои и голяма визита в САЩ. Ние влизаме в работен режим, заяви той.

Овчаров потвърди, че БСП, която събира най-много проценти в социологическите проучвания, ще се бори за мнозинство в следващия парламент. Дори да го постигнем, ние ще управляваме в коалиционно правителство, заяви Овчаров и сред евентуалните си партньори изброи не само ДПС и "части от НДСВ", но и формации от дясноцентристкото пространство.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?