БСП обвини ГЕРБ в опит да финтира съда с нова наредба за транспорта в София

БСП обвини ГЕРБ в опит да финтира съда с нова наредба за транспорта в София

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат нова наредба за градския транспорт в София, за да избегнат евентуално решение на съда срещу цената на билетите от 1.60 лева.

Това заподозряха съветниците от БСП седмица, след като проектодокументът беше пуснат за обществено обсъждане. Той въвежда правила за електронно таксуване, за издаването на зелен билет, цена за нощен градски транспорт, предвижда намаляване на високите глоби за гратисчии, както и нови правила за ползване на паркингите към метрото.

При представянето на проекта от ГЕРБ обясниха, че вариантите били новостите да се запишат в съществуващата наредба, или да се направи изцяло нова. Предпочетен бил вториат вариант. Според БСП обаче това е превантивен ход заради неочакван негативен развой на делото, с което беше атакувано миналогодишното увеличение на билетите за градски транспорт.

Общинският съветник от БСП Милка Христова припомни, че Административният съд в София отмени цената от 1.60 лева на единичния билет и 12 лева за талон за десет пътувания. Мотивите на съда бяха, че новите стойности не са икономически обосновани. "Решението беше обжалвано от общинския съвет и Центъра за градска мобилност и Върховният административен съд насрочи делото за 25 април 2018 г. При потвърждаване на решението на Административния съд следва да бъде върната цената от 1 лев на билета", обясни Христова.

Според нея, за да се избегне това, се предлага приемането на изцяло нова наредба, въпреки че предлаганите промени могат да се направят и с поправки на съществуващата. "По този начин управляващите от ГЕРБ в Столична община си спестяват неудобството да признаят, че опозицията в лицето на БСП, беше права, когато твърдеше, че цената от 1.60 лева е несправедлива, необоснована и няма да насърчи гражданите да ползват градския транспорт, а икономически ще ги стимулира да ползват личните си моторни превозни средства", коментира Христова.

Един от вносителите на новата наредба Зафир Зарков (ГЕРБ) отрече подозренията на БСП. Според него е нужно да се направи нова наредба, за да бъде нормативната уредба по-устойчива и да отговаря на закона. Разпоредбата за налагането на 200 лева глоба за свален от превозното средство пътник без билет, противоречи от повече от година на закона.

"Тази нова наредба, която предлагаме, има за цел да отстрани всички разминавания със закона и новите възможности, които се предоставят при използването на новите документи. Изпълняваме това, което е необходимо, да създадем един устойчив документ, който да е в полза на всички, които използват градския транспорт в София", коментира Зарков, цитиран от "Фокус".

И преди се е случвало общината да промени или приеме нова наредба, с което на практика да избегне последствията от решение на съда, което не е в нейна полза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?