БСП обвини ГЕРБ в раздаване на пари за определени чиновници

Бившите управляващи твърдят, че социалистите манипулират данните

БСП обвини ГЕРБ в раздаване на пари за определени чиновници

Темата за заплатите и бонусите, раздавани в държавната администрация, която бе в основата на поредица скандали в мандата на ГЕРБ, в четвъртък отново бе повдигната.

По време на управлението на Борисов масово държавните чиновници получавали увеличение на заплатите си, въпреки политиката на замразяване на доходите. Това стана ясно от думите на народния представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев, който заедно с колегата си Георги Свиленски извади протокол от заседание на кабинета "Борисов". От документа става ясно, че заплатите в администрацията са се вдигнали сериозно, и то на фона на всички уверения на предишната власт за замразяване на доходите и съкращения на чиновниците.

Протоколът от заседанието на кабинета е с дата 28 ноември 2012 г. и в него най-голямо е нарастването на възнагражденията в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" - над 153%.

В Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол увеличението е над 80 на сто, в печално известната БОРКОР - около 50 процента и т.н. В администрацията на МС повишението е 13%.

От думите на социалистите стана ясно, че числата, които представят, са били валидни след реформата на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. След мерките на Дянков към основната заплата бе включено и доскоро смятаното отделно допълнително материално стимулиране.

Въпреки това от левицата смятат, че е некоректно да се вдигат доходите на висшите чиновници, без да се пипат парите на редови полицаи, учители и т.н. Мутафчиев обяви, че ще потърсят промяна в модела на разпределение на държавните средства за заплати, но неколкократно уточни, че не става дума за намаляване на доходите.

От БСП заявиха, че имат съмнения, че дори и след реформата на Симеон Дянков за определени служители на ведомства се е осигурявало допълнително материално стимулиране. От министерствата обаче им отказали детайлна информация с мотива, че размерите на възнагражденията и имената на служителите са лични данни.

В отговор на обвиненията в парламента бившият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че увеличение на заплащането от нейно време има в спешната помощ, центровете по кръводаряване и психиатриите. По думите ѝ зам.-министър получавал около 1500-1600 лв. В същото време от БСП твърдят, че в администрацията на МЗ тогава увеличението е над 50 на сто - от 925 лв. на 1400 лв. Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев пък обясни, че увеличението в неговия сектор е станало изцяло с европейски средства.

 

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?