БСП обяви конкурса за разпространител на винетките за опорочен

БСП обяви конкурса за разпространител на винетките за опорочен

Търгът за разпространител на винетни стикери в следващите 4 години, спечелен от сдружение на "СИБанк" и "ВИП Секюрити", е опорочен, заяви във вторник Димчо Михалевски по време на пресконференция на БСП. Изборът на сдружението за победител в момента се обжалва от друг участник в конкурса – консорциум между "Холдинг Пътища" и "Лукойл".

По думите на Корнелия Нинова "СИБанк", в която спътничката в живота на премиера Бойко Борисов държи около 22-процентов дял, ще спечели 50 млн. лева от поръчката. С една сделка Борисов показа, че зад обещаните прозрачност, борба с разпространение на корупцията, предотвратяване на конфликта на интереси и грижа за хората, не стоят реални действия, каза Нинова. БСП ще изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка със случая, заявиха от левицата.

На 11 декември Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) определи сдружението между “СИБанк“ и "ВИП Секюрити" за победител в търга за разпространител на винетките. В конкурса участваха още "Български пощи" ЕАД и Консорциум "Лукойл" – "Холдинг Пътища". Консорциумът обаче бе отстранен, тъй като не отговарял на изискването за положителен финансов резултат през 2008 г.

“СИБанк“ и “ВИП Секюрити“ спечелиха конкурса, като поискаха комисионна в размер на 4.75% от приходите от продажба на винетки. Оферираната от "Български пощи" комисионна беше 8.5%. Отстраненият от конкурса консорциум "Лукойл" – "Холдинг Пътища" твърдеше, че е предложил най-ниската цена.

Досега винетките се разпространяваха от сдружение "ДЗИ – Транс", в което участие има и Васил Божков, който контролира "Холдинг Пътища". Дружеството взе комисионна от над 10% от приходите от винетки за четирите години, в които ги разпространяваше.

Въпреки, че победител в конкурса е сдружението на СИБанк и "ВИП Секюрити" "Разпространение на винетни стикери", "Български пощи" и "Лукойл" ще вземат процент от комисионната им, защото сдружението ще трябва да им плати, ако иска да продава винетки в обектите им.

Преди Коледа "Лукойл" и "Холдинг Пътища" внесоха жалба срещу решението на пътната агенция в Комисията за защита на конкуренцията.

Цифрата от 50 млн.лв., която според БСП ще спечели избраното на първо място в конкурса дружество, не отговаря на истината, съобщиха по-късно от регионалното министерство. "При продажба на винетки за 200 млн. лв. на година и 4.75% комисионна за разпространение, приходът (а не печалбата) на спечелилото дружество ще бъде около 9.5 млн. лв. Срещу този годишен приход, консорциумът ще има разходи по осъществяването на дейността и осигуряването на допълнителна дистрибуторска мрежа", казват от МРРБ.

В писмото на БСП до премиера за съмненията им относно прозрачността на конкурса се казва, че търгът е обявен на 12 октомври, а сдружението на СИБанк и ВИП Секюрити е създадено на 2 ноември, т.е. 20 дни след обявяването на поръчката. Това обаче няма никакво отношение към прозрачността на конкурса, най-малкото защото консорциумът между "Лукойл" и "Холдинг Пътища" е създаден на 11 ноември, т.е. месец след старта на конкурса.

БСП питат премиера в писмото си: "Вярно ли е, че това дружество е създадено със срок на съществуване 3 години, видно от регистрацията му Булстат?". Елементарна справка в търговските регистри сочи, че дружеството е със безсрочно съществуване. Не е ясно също какво отношение има този въпрос към прозрачността на конкурса.

БСП питат още, дали е вярно, че е имало друга по-ниска оферта. Офертата на "Лукойл" и "Холдинг Пътища" не беше отворена и твърдението им, че са предложили най-ниска цена няма как да бъде потвърдено.

Димчо Михалевски посочи, че "СИБанк" и към момента събира годишно минимум 5 милиона евро такси, обслужвайки преминаващите през ГКПП, с което по думите на Михалевски не е защитен напълно държавният интерес и държавното дружество "Български пощи" е "много сериозно ударено". "СИБанк" в момента обслужва данъчните плащания на фирмите и гражданите и плащанията към НОИ и Здравната каса.

Социалистическата партия поставя и въпроса колко ще загуби държавата от липсата на приходи от продажбата на винетки за януари. Според Михалевски, в първия месец на годината се събират около 150 млн. лева от общо 200-те млн. лева годишни приходи от винетки. По думите на Михалевски в сегашната ситуация тези пари нямало да влезнат в бюджета. Това щяло да попречи на държавата да разплати дължимите значителни суми към пътностроителните компании за поддръжката на пътищата и ще им донесе допълнителни финансови загуби от продължаването на кредитите. В края на миналата година държавата и строителните браншови организации подписаха споразумение за изплащане на до 200 млн. лева до края на март за зимно почистване и текуща поддръжка на пътната мрежа. Тези пари ще дойдат от събраните от държавата данъци, такси и акцизи през първите месеци на годината.

"За пореден път БСП трябва да бъдат поучавани как да коректно да боравят с цифрите", казват от регионалното министерство и допълват: "При годишни приходи от продажба на винетки от близо 200 млн. лв., загубите от непродажба на винетни стикери за един месец биха били около 16 млн. лв. Агенция "Пътна инфраструктура" обаче е предприела действия да се разпространяват винетки, въпреки подадената жалба от отстранения кандидат. Само за първите три дни от новата година са реализирани приходи от винетки в размер на 650 хиляди лева."

Този конкурс е достатъчно опорочен, което носи рискове кога ще завърши съдебната процедура по него, посочи депутатът от левицата Димчо Михалевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес