БСП одобри "старите си изисквания" за евродепутати и се закани да "преоснове" ЕС

Социалистите щели да осуетяват опитите на ЕНП за медиен натиск

Снимка: БГНЕС

БСП одобри критерии за избор на кандидати за евродепутати с давност седем години и същевременно се закани "да преоснове" Европейския съюз, освобождавайки го от ЕНП. Това става ясно от приетите от Националния съвет на левицата документи, регламентиращи явяването на социалистите на европейските избори през май догодина.

В понеделник пленумът на партията гласува познатите от първите избори за Европейски парламент критерии, които партията написа още в началото на 2007 година.

Според изискванията на БСП номинираните за ЕП трябва да познават отделните политики в ЕС, да са хора с обществен авторитет, да владеят най-малко два чужди език, да са поне с магистърска степен и да са лоялни към партията. Левите обещават в листата да има най-малко 40% жени.

Левицата планира да включи не по-малко от 30% "младежи до 40-годишна възраст". Кандидатите също трябва да имат "високи нравствени качества и политическа отговорност".

Предложенията за кандидати за евролистата на БСП трябва да бъдат подадени до 3 февруари 2014 година в Националния предизборен щаб на партията. Списъкът с номинациите трябва да бъде изготвен ден по-късно.

Самата листа трябва да бъде подредена до 7 февруари, а на 8-ми ще се проведе конгрес на левицата, който трябва да одобри всичко, свързано с вота за ЕП.

Десетте приоритети за "борба" с ЕНП

Националният съвет на БСП одобри във вторник и десет приоритета – предложения за борба на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на която БСП е член, с Европейската народна партия (ЕНП). Българската левица предлага тези идеи да залегнат в Манифеста на ПЕС за европейските избори.

Така например партията на Станишев предлага европейските социалисти да "преосноват" Европейския съюз "като демократична общност" и да пресекат "антидемократичния курс на ЕНП за развитие на Съюза като проект на елитите – главна причина за сегашното застрашително задълбочаване на развива между гражданите и ЕС".

БСП иска и да се сложи край на "линията на ЕНП фактически да пренебрегва и да отлага ясното регламентиране и безусловното приложение на основполоагащия принцип на равенство между мъже и жени".

Социалистите предлагат в Манифеста си ПЕС да запише, че десните в Европа засилват задълбочаването на пропастта "бедни – богати" и това трябва да се спре.

БСП предлага също ПЕС да се закани, че ще "осуети" опитите на ЕНП да "саботира усилията за разкриване на практиките за натиск върху медиите". Българските социалисти искат в предизборния документ на евросоциалистите да се запише, че десните в ЕП налагат "еврозия на националния суверенитет на държавите членки".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?