БСП плаши пенсионерите с Борисов

БСП плаши пенсионерите с Борисов
След като заклейми като "фашизоидно" чикагското изявление на Бойко Борисов за "човешкия материал" и сезира Еврокомисията за поведението на най-популярния български политик, БСП стартира (ограничена засега) рекламна кампания в пресата срещу лидера на ГЕРБ.

В партийния вестник "Дума" е отделена половин страница на каре, което заклеймява Борисов като "глупав" и "опасен". Пропагандният материал е разделен визуално на черна и червена част. В първата е изобразен голият до кръста Бойко Борисов (от недепилирания му период), да помпа мускули на фитнес уред, а над главата му стои перифраза на изказването му за пенсионерите: "Българските пенсионери са лош човешки материал. Те са глупави и носталгични".

Под черно-бялата илюстрация с Борисов четем надпис с червени букви: "Българските пенсионери не заслужават да бъдат обиждани. Бойко Борисов очевидно не мисли така".

Пенсионери с табели “И аз съм от “материала“ пред Московска 33

С табели “И аз съм от “материала“ е “Аз съм достоен българин“ четири пенсионерки от София протестират втори ден пред сградата на Столичната община срещу изказването на кмета на града и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в Чикаго за “лошия човешки материал“, останала в страната.

“Не се чувствам като материал, след като съм се трудила 40 години за България”, заяви една от пенсионерките. Жените посочиха, че думите на Борисов ги обиждат.

“Според вас нормално ли е, ако аз си говоря и вие си говорим вкъщи, да, и материал може да се наречем, и пенсия, и туй-онуй, но просто не е начинът на един политик, на един кмет да говори така и за пенсионери, и за цигани, и за турци, и за всякакви неща, защото сме един народ”, питат пенсионерките.

Най-отдолу с големи букви е самото послание: "Глупавите хора са опасни".

Червеното каре указва как правилно трябва да се разсъждава и говори за пенсионерите: С усилията и труда на нашите майки и бащи е изградена днешна България; те имат право да се чувстват истински горди; имат право на своята носталгия; дължим им дълбока благодарност и уважение.

Според представители на БСП рекламното каре е дело на Дискусионния клуб за местна политика в партията, който имал "последователна политика да разобличава" кметски гафове.

Освен в "Дума", то е публикувано и в някои други вестници.

"Мислим, че нашите майки и бащи не гласуват от глупост и носталгия, а от реално отношение към политическите партии", коментира във вторник след заседанието на ИБ на БСП говорителят на партията Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че социалистите са "загрижени" за бъдещето на възрастните хора, ако "ГЕРБ стане управляваща сила в България".

Независимо от преобладаващите социологически прогнози за евентуална следизборна коалиция между БСП и ГЕРБ, тъй като двете партии се очертава да получат най-много гласове, БСП предупреждават за бъдещо "авторитарно" управление на Бойко Борисов и Иван Костов.

Тази теза е една от любимите на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев и във вторник бе повторена от Нинова. По думите ѝ коалицията между ГЕРБ и ДСБ придобива "все по-конкретни и ясни измерения" и социалистите се опасяват, че тя може да доведе до "авторитарен режим", който "дели на свои и чужди дори и икономиката и бизнеса".

Корнелия Нинова коментира като "безсмислен" и целящ да "дестабилизира държавата" поредния вот на недоверие към кабинета, готвен от СДС и ДСБ.

Тя посочи, че предстоящият междинен доклад на Европейската комисия ще "отбележи обективно напредъка на България".

"Нямаме основание да смятаме, че той ще е критичен и краен, каквито публикации се появиха", заяви тя. На въпрос на Mediapool откъде идва това основание, тя отговори, че се базира на "конкретни разговори и сигнали" от страна на представители на Брюксел.

Корнелия Нинова потвърди, че до края на тази седмица ще се събере Политическият съвет на коалицията, който ще обсъди доклада на ЕК за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи, анкикризисните мерки на правителството и подготовката за изборите.

"Докладът ще е стимул правителството и парламента да работят по-здраво", заключи говорителят на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България