БСП поднови опитите за изтикване на ДПС от агросектора

БСП поднови опитите за изтикване на ДПС от агросектора

Социалистите подновиха опитите за реорганизация на земеделското министерство, което втори управленски мандат е в ръцете на ДПС и под чийто контрол през следващите години ще се разпределят милиарди от европейските фондове.

В понеделник на среща при премиера и лидер на БСП Сергей Станишев бе обсъждано създаването на национална горска борса за продажба на дървен материал, което би могло да стане с допълнение на проектозакона за горите. В срещата участваха зам.-министрите на земеделието от квотата на левицата Стефан Юруков и Светла Бъчварова, както и червени депутати от земеделската комисия.

Подобни предложения за създаването на Национална горска компания, която да поеме търговията с дървесина, имаше още преди три години, но парламентът така и не прие съответните законови промени, в резултат на което България загуби възможността да получи  30 млн. долара безвъзмездно финансиране от Световната банка.

Председателят на земеделската комисия в НС Васил Калинов (БСП), обясни пред Mediapool, че на срещата при Станишев основна тема е било ускореното приемане на закон за горите. Това обаче трябвало да стане в диалог с останалите две партии в управляващата коалиция – ДПС и НДСВ, след като миналата година хората на Доган изтеглиха подписите си от законопроекта. Той предвиждаше горите в петкилометрова зона от морето, в курортите и пограничните райони да получат статут на изключителна държавна собственост, с което да се ограничат многобройните замени и продажби на такива имоти, осъществявани от ДПС.

Скандалът в тройната коалиция накара министъра на земеделието Нихат Кабил да обяви през октомври м.г., че е готов да се откаже от контрола върху заменките на гори и да го прехвърли на Министерския съвет. Напрежението между БСП и ДПС се нагнети допълнително, след като Кабил отне от зам.-министър Юруков правото да подписва замените и пое лично разпоредителните сделки с терените от държавния фонд, които възлизат на 80 на сто от българските гори.

Оттогава обаче няма движение по законопроекта, а възобновяването на дебата по него се свързва с желанието на БСП и НДСВ да разрушат монопола на ДПС в земеделието. Като подходящ “обществен фон” за тези намерения послужи гръмналата миналия месец афера за източването на програма САПАРД, както и прокурорското разследване срещу шефа на фонд “Земеделие” Асен Друмев, който е верен кадър на ДПС.

Някои от спорните моменти между левицата и ДПС били свързани с обособяването и успешното функциониране на единна система на горите, създаването на държавен орган, който да осъществява стопанисването на горския фонд, каза Калинов. “Не са решени добре и въпросите около създаването на инвестиционен фонд в горите”, допълни той.  

Според социалистите е нужно да се постигне по-голяма централизация в управлението на горския фонд.

Друг соцдепутат от земеделската комисия коментира пред Mediapool, че срещата при Станишев е била най-вече да се уеднакви позицията на левицата по важните текстове от закона и да се търси общо решение по него с ДПС и НДСВ, за да не стават проблеми в пленарна зала и коалицията да бъде разклатена.

На среща не е бил обсъждан въпросът Разплащателната агенция за евросубсидиите, като каквато е акредитиран фонд “Земеделие”, да бъде отделена от Министерството на земеделието и горите (МЗГ) и да отиде на пряко подчинение към Министерски съвет, каквито информации се тиражират напоследък.

Според тях се търси вариант за освобождаване от опеката на ДПС на земеделския фонд, който е акредитиран и като агенция по САПАРД. Повдигнатото миналата седмица обвинение срещу шефа на фонда Асен Друмев заради неизгодни сделки се приема като ход в посока реорганизация в структурата на МЗГ.

Целта е по-скоро дискредитирането на Друмев и на фонда като цяло и повдигането на дебата за промяна в контекста и на делото за източването на 7,5 млн. евро от САПАРД..

Апетитите на БСП към ведомството бяха големи още при формирането на кабинета, но ДПС успя да защити позициите си в агроминистерството втори мандат. Сега явно се търси раздробяване на мегаструктурата, оплетена в обръча от фирми на Доган.

Темата периодично се повдига, като последния път се дискутираше преструктурирането на Националното управление на горите, каквито са и целите на промените в Закона за горите, които тепърва ще се обсъждат.

“Изразихме пред премиера потребност от преглед на функциите на дейността на агенцията, за да не стигне до срив в работата й”, коментира Калинов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес