БСП поиска спиране на сделката за БТК

В специална декларация прочетена от парламентарната трибуна БСП поиска от правителството да спре сделката за БТК. Това стана само ден след като вчера синдикатите декларираха подкрепата си за вота на недоверие, който БСП ще внесе към правителството, а социалистите им отвърнаха с обещание да отстояват интересите на профсъюзите по сделката за БТК.

В последната декларация на синдикатите продажбата на телекома на "Вива венчърс" се определя като неизгодна за държавата.

Днес Михаил Миков от левицата заяви, че управляващите не са се вслушали в разумните предложения на опозицията, че БТК трябва да се приватизира при осигуряване на гаранция за социалната цена на раздържавяването както по отношение на съдбата на 4000 високо квалифицирани работници, така и относно достъпа до услуги на населението в най-отдалечените райони на страната.

По думите му кабинета трябва да намери сила да спре порочния модел на приватизация, в който единствените промени са свързани с адвокатски кантори, посредници и офшорни фирми.

Според него не са дадени отговори на въпросите от последните две години за това какво става с дивидента от 240 милиона лева за 2003 година, защо вместо програма за алтернативна заетост се предлага програма за доброволно напускане, какво ще се случи с колективния трудов договор след приватизацията и т.н.

Миков каза, че днешното управление живее с чувството, че няма да носи отговорност и в България никой за нищо никога не отговаря. Той попита защо днес Надзорният съвет на Агенцията по приватизация не разгледа отново съществено променените параметри на сделката.

Няма достатъчно прозрачност по условията и показателите за покупко-продажбата на БТК, се казва в декларация на на бранш "Телекомуникации" към Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ.

Според синдиката даваната информация е непълна, неточна, а в някои случаи и невярна. Тревога буди фактът, че правителството, Агенцията по приватизация и Министерството на транспорта и съобщенията не защитават интересите на работниците и служителите в телекома, се посочва в документа.

Ръководството на федерацията смята, че служителите на БТК стават заложници и изкупителна жертва при тази неизгодна продажба. В декларацията се заявява, че купувачите предявявали претенции да получат дивидента за 2003 г, за който нямат никакви заслуги.

В договора за приватизация не били поети ангажименти на купувача към персонала, се посочва още в декларацията.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?