БСП преговаря с Богомил Бонев и ДПС за местните избори

БСП е готова с номинациите си за кметове в 204 от общо 263 общини в страната, съобщи БНР. В 65 от тях са издигнати досегашните градоначалници, а в 139 левицата се е спряла на нови лица.

82 на сто или 168 души от номинираните кандидати за кметове са членове на БСП. 24 пък са жените в кметската надпревара.

Изпълнителното бюро на БСП е решило към 9 септември да бъде подготвен анализ на престъпността и да се излезе с по-цялостно виждане за причините за състоянието в момента и по какъв начин държавата трябва да се пребори с явлението. Ще искаме срещи и с представители на правителството, на първо място с министъра на вътрешните работи, ще имаме разговори и с представители на чужди посолства в България, тъй като не е тайна, че проблемът с престъпността и корупцията е една от пречките пред интегрирането на страната в ЕС, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

До 10 септември левицата очаква да получи подкрепа от партньорите си в 220 общини, а в четвъртък ще се регистрира в ЦИКМИ.

До момента разговори за подкрепа на изборите са водени с Гражданската партия за България на бившия вътрешен министър Богомил Бонев и други десни и десно центристки партии в това число с ДПС, съобщи председателят на предизборния щаб Румен Петков.

От Върховния административен съд съобщиха днес, че са получили жалбата от лидера на БСП Сергей Станишев срещу решение на Централната избирателна комисия за местните избори за назначаването на общински и секционни избирателни комисии.

Според председателя на ВС на БСП, незаконосъобразен е текстът, в който се изброяват парламентарно представените политически партии и коалиции в 39-то Народно събрание. БСП не е спомената в решението като парламентарно представена партия, там фигурират само коалициите. В жалбата до съда пише: "БСП има 31 народни представители, налице е възможност да образува парламентарна група, поради което трябва да бъде считана за парламентарно представена партия по смисъла на Закона за местните избори".

Споделяне

Още от България