БСП промоцира "пицата" на Дянков с пицария “Ало-о-о - Ало-о-о“

БСП промоцира "пицата" на Дянков с пицария “Ало-о-о - Ало-о-о“

Опозиционната БСП, която пропусна възможността да си излее критиките към проектобюджета на ГЕРБ при първото четене на закона, се подготви за второто четене с нагледни материали, които бяха раздавани из парламентарните кулоари в сряда.

Социалистите са поръчали специални менюта на "Пицария Ало-о-о – Ало-о-о" с колажен образ на "главния готвач", съчетаващ финансовия министър Симеон Дянков и героя хер Флик от едноименния британски сериал.

Издаването на "закачката" с оприличения от Дянков на постна пица бюджет 2010 са стрували към 200 лв., според Димитър Горов от БСП. По-късно от левицата признаха, че брошурката струвала 300 лева, била отпечатана в 500 екземпляра, а авторите ѝ били млади социалисти. 

В пипнатото по всички правила на ресторантьорството меню логото е “Нямате хляб? Яжте пица“. Във вътрешните страници са представени “Големи амбиции в малки пици“, “Основните пици“ и “Любимите пици на собственика“. Заключението е “Десерт – няма! Кацата с мед не е за всички“.

Има и предупреждения: “Не дразнете главния готвач, защото е леко нервен по рождения“, както и “Собственикът е чувствителен и приема само похвали. Запазва си правото да прилага физическа сила, ако е недоволен от клиентите. В краен случай – може да ги даде на прокурор“.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира, че приема брошурата с чувство за хумор.

"Кой каквото може, това прави. Ние правим добър бюджет, който се оценява отвън. Те се занимават с брошури, но явно това могат хората и хубаво е с това да се занимават", каза финансовият министър.

"Менютата" са поръчани, за да покажат подигравателното отношение на министър Дянков към социално ангажираните хора, към държавния бюджет, към опозицията, заяви депутатът от левицата Димитър Горов.

Според БСП проектобюджетът е "дългоочаквана криза с лековат вкус“, а пицата “Антикриза" е "заблуждаваща пица с тежък вкус“.

Описано е съдържанието на пиците - много приоритети без финансово покритие, поръсени с песимистичен ръст на БВП и свободно растящ бюджетен дефицит.

"Приготвена лично от главния готвач след стаж в Световната банка; Два процента по ниски осигурителни вноски, засушени с висок осигурителен праг за самоосигуряващите се, нарастващ акциз върху цигарите и данък върху имотите.

Сред основните пици попадат наречените “Социална диета“, “Здравословен град“, “Селска чест“, “Общинска постна“ и “Детска радост“.

“Общинската“ е с намален грамаж заради увеличаване на продуктите за централната пица, замразена приходна база. 103 калории по-малко за делегирани дейности. Приготвя се и с месо, но само за наши кметове.

Сред любимите пици на собственика попадат “Грешката на готвача“, “Пица за гладници“ и “Пица с дивеч на горски дърва и античен сос“.

Най-апетитно звучащото кулинарно изделие е приготвена по специална рецепта на Цецка Фидоска само за избрани клиенти, изпечена на горски дърва, овкусена с античен сос и гарнирана с лобистка разядка, поднесена в старинен съд – културна ценност с недоказан произход.

Попитан за идеята на БСП с менюто на пицария "Ало, ало", премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС, коментирал кратко: "Простаци".

Лаконичният коментар на днешния напомня думи на предишния премиер отпреди повече от година.

През октомври 2008 г. представители на тогавашната дясна опозиция в лицето на  ГЕРБ, СДС и ДСБ връчиха на Сергей Станишев папка със символична “Заповед за уволнение”, след като пред сградата на Министерския съвет разположиха огромна прозрачна урна със събрани 1.053 млн. “заповеди”, подписани от граждани от цяла България.

Премиерът излезе от правителственото заседание, за да приеме лично “заповедта за уволнение” на кабинета си, така, както настояваха трите опозиционни партии.

Слизайки по стълбите във фоайето на МС към навалицата от журналисти, оператори, камери и охрана, премиерът Станишев бе чут да се обръща към представителите на опозицията с приветствието : “Здравейте, циркаджии!”.

Тогавашният кмет на София и днешен министър-председател коментира репликата на Станишев така: "Премиерът вече си изпуска до такава спепен нервите, че започва да ни е срам, че имаме такъв премиер".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?