БСП съзря в ГЕРБ основен конкурент на изборите за евродепутати и за местна власт

БСП съзря в ГЕРБ основен конкурент на изборите за евродепутати и за местна власт

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев посочи ГЕРБ, чийто неформален лидер е столичният кмет Бойко Борисов, като основен опонент на предстоящите избори за Европейски парламент  и за местна власт. Това стана в събота по време на заседанието на Висшия съвет на партията.

На пленума основни теми бяха представянето на левицата на евровота през пролетта и на местните избори, които ще са през есента.

“Много фигури от други партии и от експертното и медийното пространство, хора, които умеят да създават образ и да задават теми, се преориентират към ГЕРБ. Именно това трябва да го отчитаме в предстоящите избори”, каза в 45-минутния си доклад Станишев.

Той не пропусна да “настъпи” за пореден път Борисов, като заяви, че в политиката на ГЕРБ, която се е заявила като дясноцентристка партия, има “очертани популистки тенденции”.

Председателят на БСП  посочи още, че десницата е в дълбока криза и че липсва доверие между самите десни формации и именно заради това много качествени хора се насочвали към партията на Борисов.

В доклада си Станишев направи ретроспекция какво е свършено досега от БСП като основна партия в управляващата тройна коалиция и очерта няколко проблема, с които тя трябва да се справи.

Стабилна икономика

“Не се сбъднаха прокобите за шоково увеличение на цените в първия месец от членството ни в ЕС”, каза премиерът. По думите му пазарната ситуация в момента е в рамките на предвидимото – има стоки, чиито цени се увеличават и такива, които намаляват. Като пример той посочи цигарите.

Станишев напомни, че правителството е създало комисия, която да наблюдава този процес и според него засега цените на стоките се движат нормално.

Нашата страна изглежда доста стабилна и успешна на фона на повечето съседни страни, които са по-нестабилни и неуверени, коментира министър-председателят. И като пример даде Румъния, която влезе в ЕС заедно с нас. Според него цените в северната ни съседка скочили доста повече, отколкото у нас.

“През последните месеци сме свидетели на няколко протеста – на пенсионерите за по-високи пенсии, срещу акциза върху домашната ракия, срещу НАТУРА 2000. Ние като партия трябва да вземем всички мерки и действия да смекчим недоволството”, обяви  Станишев.

От думите му стана ясно,  че част от недоволството срещу акциза за домашната ракия се дължи най-вече на масовите проверки на митническата администрация, които започнали с началото на годината. Нужно било инспекциите на казаните да стават “внимателно и по-плавно”.

По проблемите около НАТУРА 2000 премиерът доста позакъсняло обяви, че е нужна разяснителна кампания, която да проведе Министерството на околната среда и водите. Той каза още, че България трябва да спазва договореностите с ЕС по глава околна среда и че има две противоположни мнения по въпроса за НАТУРА.

Едното мнение е на екоорганизациите, които настояват повече територии да бъдат включени в проекта, а другото е на инвеститорите, които искат да застрояват закупени от тях терени, обясни Станишев. “Поради тази причина ние се опитахме да намерим решение, което да бъде баланс между двете мнения”, допълни той.

Премиерът посочи, че България има голямо природно богатство и то трябва да се запази, но от друга страна не можем да бъдем просто “природният резерват на Евросъюза”.

За строежа на автомагистрала “Тракия” премиерът обясни, че управляващите ще се стараят да запазят държавния и обществения интерес.

Пред съпартийците си лидерът обясни, че “на БСП е възложена най-голямата отговорност в управлението” и затова е нужно да се справи с кризата в здравеопазването, образованието и социалната сфера.

По повод проблема с престъпността и корупцията той обеща, че “не може да има политически чадър над никого, в това число и за членове на БСП, ако са нарушили закона”.

Процесът в Либия – риск за управлението на коалицията

Според Станишев евентуалното неблагоприятно развитие на делото срещу петте медицински сестри в Либия може да създаде рискове пред управлението. “Няма да се откажем от каузата за завръщането им в кратки срокове”, подчерта той. И допълни, че “трябва да изискваме категорична и ясна подкрепа от нашите партньори - ЕС, САЩ и други държави” за спечелването на тази кауза.”Не е лесно, лостовете с които разполагаме не са много, затова трябва да ги използваме рационално”, обясни Станишев.

Проблемите пред левицата

Като основни проблеми пред БСП и левицата премиерът посочи социалното разочарование и евроскептицизма в обществото. “Друг риск е да се успокоим и да забавим провеждането на реформите и модернизацията на обществото, считайки, че с членството си в ЕС сме си свършили работата”, каза той.

Друга опасност за левицата било подценяването на евроизборите. Необходимо било да се обясни на гражданите по какъв начин евродепутатите ще защитават интересите им в ЕП.

“Най-много конфликти при нас възникват на лична основа, най-вече при подготовката за мести избори, когато се сблъскват амбиции на много хора. Това пречи на левицата и помага на нашите опоненти”, обясни лидерът на социалистите.

Доминиращо присъствие на левицата в Европарламента

Като основна задача в близка перспектива БСП си постави вкарването на най-голям брой депутати в Европарламента. Социалистите са готови да се явят в една листа с подкрепата на партньори от Коалиция за България, без социалдемократите на Николай Камов и Георги Анастасов, които вече заявиха намерение за самостоятелно участие.

Според Станишев в листата за ЕП трябва да се търси баланс между популярните фигури и ефективността в самия Европарламент, както и баланс мъже – жени. Точната формула и листата ще се обсъждат на следващото заседание на Висшия съвет на БСП.

Основните критерии, на които трябва да отговарят кандидатите на БСП за евродепутати, са да имат опит в обществената и политическата дейност, да са отговорни и лоялни към политиката на БСП, да имат висше образование, да владеят два чужди езика, единият от които да е официален за ЕС – френски или английски.

Много важно условие за номиниране за евродепутат било да се познават добре евроинституциите и тяхната работа.

Депутатът от БСП и шеф на правната парламентарна комисия Янаки Стоилов посочи, че резултатът от изборите за ЕП до голяма степен ще бъдат отражение за състоянието на политическите партии в България. “За нас целта е социална България в социална Европа и трябва да се преодолее бедността в страната”, посочи Стоилов. По думите му България влиза в ЕС като най-бедната държава и преодоляването на бедността трябва да стане “суперпреоритет ” на левицата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?