БСП връща в 17 ч. във вторник мандата на президента Радев

БСП връща в 17 ч. във вторник мандата на президента Радев

Във вторник от 17 ч. държавният глава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на "БСП за България", на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

БСП не успя да реализира мандата, след като не получи подкрепа от "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Има такъв народ" и "Демократична България".

След връщането на мандата предстои президентът да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови парламентарни избори.

През изминалата седмица президентът Румен Радев ясно посочи, че преди да разпусне Народното събрание, той ще даде време на депутатите да приемат актуализацията на държавния бюджет и важни по-важни закони.

Това означава, че той най-вероятно няма да разпусне парламента веднага, след като БСП му върне на 7 септември неизпълнен и последния мандат за кабинет, и изборите все пак ще са 2 в 1 – президентски и парламентарни. Депутатите вече насрочиха президентския вот за 14 ноември, а евентуалният балотаж ще е на 21 ноември.

В четвъртък БСП обяви, че ще върне мандата на държавния глава на 7 септември, но точно на тази дата изтича срокът за предложения между двете четения в актуализацията на националния бюджет и няма как той да бъде приет в същия ден. В тази ситуация Радев има избор – дали да разпусне парламента веднага и да размине датите на изборите, или да изчака за приемането на актуализацията. Изглежда е избрал второто.

Конституцията дава право на държавния глава да забави разпускането на парламента, но ако това се случи, датата на парламентарните избори най-вероятно ще съвпадне с тази на президентските, а Румен Радев вече изрази резерви към такъв вариант.

Споделяне

Още по темата

Още от България