БСП заподозря Борисов, че тегли 5 млрд. лева заем за нови F-16

Каракачанов не се трогна от Нинова и обясни, че засега само се проучва какви сделки са възможни

Сн. ЕПА/БГНЕС

БСП поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в пленарна зала, след като преди ден от кабинета съобщиха, че са изпратени писма-заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови три-координатни радари и друго високотехнологично оборудване.

"Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. 

Тя каза, че "вчера от медиите са разбрали за водени разговори за закупуване на нови осем F-16".

"Тази информация поражда много въпроси, на които държим премиерът и министърът на отбраната да дойдат в НС и да отговорят за какви параметри на сделката става дума, кога ще започне, на каква стойност, за каква срок, има ли в бюджета за догодина пари за тази сделка", коментира Корнелия Нинова.

В тази връзка от левицата се интересуват дали петте милиарда лева нов заем са за тази сделка. Така дългът на страната вече надхвърля 30 млрд лв, посочи Нинова. 

Нинова и колегите ѝ настояват да разберат колко милиарда лева ще бъдат похарчени за тази сделка. 

"В същото време се задава безпрецедентна социална и икономическа криза, цените растат, доходите - не. Една от мерките за преодоляване на кризата е преизчисляване на пенсиите, за което ще са необходими около един милиард лева", каза тя. 

България вече закупи 8 изтребители от САЩ и "Локхийд Мартин" за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.

Корнелия Нинова няма как да не е запозната с плановете на правителството за покупката на още 8 машини, тъй като те бяха одобрени и от парламента. Изявлението на Борисов след среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин" преди ден обаче действително е изненадващо.

Досега се предполагаше, че следващите 8 машини ще бъдат поръчани далеч във времето. Не беше известна и заявката на Борисов, че правителството мисли да закупи от САЩ и 3D радари. 

Втората сделка за F-16 се очаква да е по-евтина, а и ще може да бъде заплатена на траншове.

Закупуването на радари е друг от приоритетните проекти, който се .очаква да излезе няколкостотинмилиона лева. 

Няма публична информация за какво "друго високотехнологично оборудване" сме се обърнали към Съединените щати.

Каракачанов от своя страна коментира, че информацията за новите бойни самолети е в проекта за инвестиционен разход, гласуван от Народното събрание.
 
"Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети. С писма е поискана информация за наличности, срокове и цени, както за самолети, така и за трикоординатни радари (един проект, който дълго време отлежава в Министерството на отбраната). За радарите е поискана информация не само от американска страна, а и от други водещи фирми и от някои от тях вече има отговори“, каза Каракачанов.
 
"Проектът за инвестиционен разход е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия, следващите 8 ще са при други условия, които ще са обект на друг договор, който ще премине през съответната процедура през Министерския съвет и Народното събрание“, допълни той.
 
"След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане“.
Споделяне

Още от България